szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A történelem eddigi legnagyobb kibertámadása miatt világszerte belassult ma az internet. A szakértők ennél is komolyabb gondoktól tartanak, ha a hatás elér a banki rendszerekig és email szolgáltatókig.

A spamszűréssel foglalkozó Spamhaus genfi és londoni központjait érte ma támadás, ez pedig komoly kihatással volt a teljes internetre. Az ok: rengeteg cég (pl. email- és netszolgáltatók) használja a Spamhaus adatbázisát, a világ spamforgalmának összesen 80 százalékát blokkolják az ő segítségükkel.

A Spamhaus-szűrők kiesése jelenleg is hatással van a nethálózat leterheltségére, világszerte belassult az internetes infrastruktúra. A BBC által idézett szakértők attól tartanak, hogy az eset begyűrűzhet a banki rendszerekbe és az email szolgáltatókhoz is, így további lassulás veszélye áll fenn.

A Spamhaus elleni támadás nem sokkal az után történt, hogy a szervezet feketelistára tette a holland Cyberbunker tárhelyszolgáltató szervereit, miután azt gyanítják, hogy ez a cég ad otthont a spammerek jelentős részének.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!