szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jó pár felmérés is rámutatott arra, hogy telefonjainkat a fürdőszobába is magunkkal visszük, így azután gyakran részesülnek vizes élményben is. De hogyan szárítsuk ki őket?

Hacsak nem egy Sony Xperia Z telefon birtokosai vagyunk, akkor bizony tudomásul kell vennünk, hogy egy vízbe ejtésnek komoly következményei lehetnek a telefonunkra nézve. A készülék kiszárításával kapcsolatban sok-sok ötlet kering a neten, és az Arstechnica szerkesztői úgy gondolták, élesben is kipróbálják a leggyakrabban ajánlott módszereket.

A szerkesztők csupán egyetlen száradási napot engedélyeztek, illetve további egy extra napot adtak, azonban azt javasolják, hogy ennél azért tovább szárítsuk a nedves telefont. Azt is megjegyzik, hogy még ha magához is tér a telefon a szárítás után, az sajnos nem jelenti azt, hogy 100 százalékig nyugodtak lehetünk, könnyen elképzelhető ugyanis, hogy némi nedvesség alattomosan azért ott munkálkodik a mobil belsejében, s csak később jelentkezik majd a káros hatása.

Forrás: Arstechnica

Az Arstechnicánál négy különböző típusú érintőképernyős telefont merítettek (rendesen) vízbe, és négyféle szárítási módszerrel kísérleteztek, előtte azonban, amennyire csak lehetett, kirázták a készülékekből a vizet, illetve – ha volt rá lehetőség – eltávolították az akkumulátort (ez nagyon fontos!).

A szárítási módszerek között volt levegő, rizs, szilikagél, sőt még egy 200 fokos sütő is – de igazából ez utóbbi már csak kétségbeesett próbálkozás volt, és semmiképpen nem ajánlott követni.

Végső soron a szárítási kísérletek meglepően jó eredményt hoztak, ezzel együtt részünkről inkább azt javasoljuk, ne tegyük ki vízpróbának okostelefonunkat.

 A szárítási kísérletről készült videó az Arstechnica oldalán, illetve ezen a linken nézhető meg (egy rövid IE reklámot el kell előtte viselnünk).

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!