szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Még mindig nagyon sok asztali számítógépen fut Windows XP, azonban egy év múlva a Microsoft végleg leveszi a kezét erről az operációs rendszerről.

A NetMarketShare adatai szerint világviszonylatban az asztali számítógépek közel 40 százalékán Windows XP fut. Érthetően, hiszen végre egy valóban stabil operációs rendszert birtokolhattak a felhasználók. A Microsoft azonban, 8 évvel a Windows XP megjelenése után, 2009-ben (áprilisban) megszüntette a termék úgynevezett mainstream támogatását, viszont az operációs rendszer közkedveltsége miatt megmaradt a kiterjesztett támogatás (extended support).

Egyszer viszont minden jó véget ér, és egy év múlva, egészen pontosan 2014. április 8-án ez a bizonyos kiterjesztett támogatás is megszűnik. Nem lesznek többé – elsősorban biztonsági – frissítések a Windows XP-hez, ami kezdetben észrevehetetlen lesz, azonban hosszabb távon már veszélyeknek teszi ki a felhasználók gépét. Egy otthoni felhasználónál még elviselhető ez a kockázat, más a helyzet azonban az esetlegesen kényes adatokat őrző céges komputerek esetén.

Forrás: Invision

A Microsoft most azt szeretné – és ennek egy sajtóközleményben is hangot adott –, hogy a vállalkozások minél hamarabb térjenek át a Windows 7-re vagy a Windows 8-ra. És bár mindkét operációs rendszer neve szóba került, azt azért látni kell, hogy a szoftveróriás most inkább a Windows 8-at favorizálja.

Ami az árakat illeti: a két operációs rendszer ára nagyjából megegyezik, 40 ezer forint körül van, így ennek kevéssé lesz döntő szerepe a váltásban. Annál inkább az operációs rendszer felhasználói felületének, kezelhetőségének.

Azok a felhasználók, akik szerették a Windows XP küllemét, megszokták használatának fortélyait, valószínűleg inkább a Windows 7-re voksolnak majd, míg a Windows 8-at inkább azok fogják preferálni, akikbe némi „kalandvágy” is szorult, netán többféle windowsos eszközt is használnak, és még jó ideig szeretnék érezni maguk mögött a Microsoft támogatását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!