szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Kaspersky Lab eddig nem ismert célzott támadásokat azonosított. Ez az első alkalom, amikor a támadás alapját egy olyan rosszindulatú vírus adja, amelyik kifejezetten Android operációs rendszerrel futó eszközöket céloz. A rosszindulatú támadás célja, hogy manipulálja a DOC, XLS vagy PDF kiterjesztésű dokumentumokat. Minket szerencsére elkerül.

A támadás 2013 március végén kezdődött egy hamis e-mail fiókkal, amely egy magas rangú tibeti aktivista nevéhez köthető, a támadók a hozzáférési adataihoz hozzájutva megszerezték a teljes névjegyzékét. Az Androidra specializálódott rosszindulatú vírus a támadások során ellopja a telefon tulajdonosának adatait. Ezt követően a címjegyzéket és az üzenetküldési előzményeket elküldi egy központi szervernek. A rosszindulatú vírussal ellátott üzenetek mongol, kínai, tibeti és ujgur politikai aktivistákat céloztak egy APK fájl segítségével. A Kaspersky Lab szakértőinek vizsgálatából kiderült, hogy a vírus feltehetően kínai kiberbűnözőktől származik.

„Eddig még nem láttam ilyen mértékű, csak mobil eszközöket érintő célzott támadást, mint amilyen ez az eset volt. Bár igaz, hogy voltak jelei annak, hogy a támadók szívesen fognak kísérletezni ezen az új területen. Ennél a támadásnál egy különösen fejlett, teljes funkcionalitású trójai programmal célozták meg az áldozatok személyes adatait, ami igazán nem nevezhető szokványosnak. Régebben a támadók a social engineering segítségével csapták be áldozataikat, azonban most úgy tűnik, hogy ez a tendencia megváltozni látszik. Továbbá úgy gondolom, hogy a jövőben az ilyen támadások kiaknázása ellen egy komplett, kombinált technológiára lesz szükség.” – mondta Constin Raiu, a Kaspersky Lab globális kutatócsoportjának igazgatója.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Golf GTI 45. születésnapját 300 lóerős limitált szériával ünnepli a VW

A Golf GTI 45. születésnapját 300 lóerős limitált szériával ünnepli a VW

Kásler Miklós: Újabb szigorításokra lehet szükség

Kásler Miklós: Újabb szigorításokra lehet szükség

Négymillió eurót fizetett az adóhivatalnak a bukott spanyol király, hátha megússza a büntetést

Négymillió eurót fizetett az adóhivatalnak a bukott spanyol király, hátha megússza a büntetést