szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Pár nap híján egyesztendős a Google Drive, volt tehát ideje a bizonyításra. Vajon összemérhető a tudása a nagy öregével, a Dropboxéval? Az alábbiakban a két, talán legnépszerűbb szolgáltatás birkózik meg egymással.

A Dropbox és a Google Drive igen kedvelt tárolószolgáltatások, megkockáztatjuk, hogy talán a legnépszerűbbek. Éppen ezért vállalkozott a Business Insider arra, hogy egymásnak ereszti őket, és utána véleményt mond a győztesről.

A Dropbox már öt éve velünk van (tulajdonképpen egyike volt az első felhőszolgáltatásoknak), és tavaly novemberben már több mint 100 millióan használtak. Ekkora felhasználói számmal nem dicsekedhet a Google Drive, tulajdonképpen eddig csak tizedannyi használója van, mint a Dropboxnak, igaz, négy nap híján mindössze egy esztendeje debütált.

1.menet: tárterület és ár

A Dropbox alapból 2 GB-nyi ingyenes tárterületet kínál, a Drive 5 GB-ot. A Dropboxnál további 125-125 MB-ot kapnak a Facebook-, illetve Twitter-hozzáféréssel csatlakozók, extra tárhellyel jutalmazza a Dropbox a barátok meghívását, és időnként pár GB-ot akciózik is. Ha valaki viszont pénzt is hajlandó áldozni rá, akkor havi 9,99 dollárért 100 GB-nyi helyet kaphat, 49,99 dollárért pedig 500 gigát.

A Drive bőkezűbb az ingyenességgel: 5 GB tárhelyet kapunk, ám ha ez kevés volna, akkor ennek ötszöröséért havi 2,49 dollárt, 100 GB-ért pedig 4,99 dollárt kell fizetni. Amúgy akár 16 TB-nyi tárterületet is kaphat egy felhasználó, azonban ezért már mélyen kell a pénztárcába nyúlni, ennek az ára 799 dollár havonta.

Győztes: a Google Drive. Nagyobb ingyenes tárterületet kínál, de amúgy is több tárolóhelyhez lehet jutni kevesebb pénzért.

2. menet: Asztali kliens

Mindkét szolgáltatásnak van asztali kliense, amelyek nagyon hasonlítanak egymásra. A Google Drive-nál csak a Google Docsban lehet megnyitni a dokumentumokat, a Dropbox használata viszont rugalmasabb, a fájlok elrendezése áttekinthetőbb, különösen a nemrég történt megújítás óta.

Győztes: Dropbox

3. menet: Webkliens

Itt azután arat a Google Drive. Össze van gyúrva a Google többi szolgáltatásával, így számos alkalmazást kínál a dokumentumszerkesztéstől a táblázatkezelésen át egészen a képszerkesztésig, és persze kihasználja a Google nagy tudású keresőjét is. A felhasználók kereshetnek prezentációikban, táblázataikban, privát fájljaik között. A Dropboxnak is van keresője, de az össze sem hasonlítható a Google keresőjével.

Mindkét szolgáltatásnak van beépített nézegetője a dokumentumok, képek és egyéb fájltípusok számára, ráadásul a Drive-nál kihasználhatjuk az OCR lehetőséget, amelynek a segítségével egy szkennelt, képként feltöltött dokumentumból kereshető szöveget varázsolhatunk. Az OCR funkciót egyébként keresésnél is kihasználja a Google Drive. További jó pont a Drive számára, hogy az esetében online szerkeszthetjük a dokumentumokat.

Győztes: Google Drive

4. menet: Fájltípus-támogatás

A Google Drive 30 különféle fájltípust támogat, valamennyi közvetlenül megnyitható a böngészőben. Nemcsak a hagyományos szöveges, audio és videofájlok, hanem például AutoDesk, Adobe Illustrator és Photoshop állományok is, még akkor is, ha ezen programok amúgy nincsenek rajta a felhasználó gépén. Azaz úgy nyúlhatunk bele ilyen állományokba, hogy le sem kell töltenünk ezeket a gépünkre.

A Dropbox is számos különböző állománytípust támogat, beleértve a PDF-et, a dokumentumot, az audio, video és képfájlokat, sőt a Photoshop állományokat is, azonban ezeket csak megnézni tudjuk, szerkesztésre nincsen lehetőség.

Győztes: Google Drive

5. menet: Megosztás

Mindkét szolgáltatás remekel, ha a fájlok megosztására kerül sor. A különbség: a Drive-nál a webalkalmazáson keresztül történik a megosztás, míg a Dropboxnál ez akár az asztali kliensen keresztül is megoldható.

A Dropboxnál megoszthatunk linkek megadásával vagy mappamegosztással. A Drive-használók e-maillel jelezhetik a megosztást, és beállíthatják, ki, mit tehet a szóban forgó állománnyal.

Győztes: Dropbox – könnyebb vele a megosztás, bár azért az tény, hogy a Drive több opciót kínál.

6. menet: Kompatibilitás

Mindkét szolgáltatás elérhető iOS-re és androidos platformra, illetve használható windowsos gépen és Macen. A Dropbox kompatiblis még a Linuxszal és a Blackberryvel, viszont a Google is dolgozik a linuxos Drive-on.

Győztes: Dropbox – több platformon érhető el.

7. menet: Biztonság

Mivel a Drive kapcsolódik a Gmail-hozzáféréshez, kétlépcsős azonosítás szükséges a használatához, és a Dropboxhoz is kétlépcsős azonosításra van szükség.

Győztes: döntetlen

Eredményhirdetés

A Business Insider végül a Google Drive-ot hozta ki győztesnek, utalva arra, hogy olcsóbb, több online funkciót kínál, és több fájltípust támogat. Nekünk az a véleményünk, hogy érdemes mindkét szolgáltatásra feliratkozni, és a fentiek tükrében eldönteni, milyen állományokat bízunk az egyes felhőszolgáltatókra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb építkezés indul Budapest belvárosában, eltűnik a Fontana-ház

Újabb építkezés indul Budapest belvárosában, eltűnik a Fontana-ház

Véletlenül találtak egy új szervet az emberi testben

Véletlenül találtak egy új szervet az emberi testben

3300 millió eurós veszteséget okoz évente Budapestnek a rossz levegő

3300 millió eurós veszteséget okoz évente Budapestnek a rossz levegő