szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kvantumhálózat valóban tökéletesen lehallgathatatlan kommunikációt biztosít, mert a lehallgatás tényével beavatkozunk az adatcsomagba, így már a lehallgatással megváltoztatjuk az üzenetet.

A kvantummechanika egyik alapelve, hogy a megfigyelés, mérés megváltoztatja a megfigyelt jelenség jellemzőit. Egy kvantumüzenet tehát azért lehallgathatatlan, mert magával a lehallgatás tényével másítjuk meg az üzenetet – írja az Index. A kvantumtitkosítás már egy ideje működik a gyakorlatban is – kormányok, bankok használják –, de nagy hátránya, hogy csak két, optikai kábellel összekötött pont között biztosítható.

A megoldás internetes használatával jelenleg az a probléma, hogy egy adatcsomagnak routerek hálózata segít az útvonalválasztásban, hogy eljusson a címzetthez. Ha viszont a routerek nem tudják értelmezni az üzenet fejlécét, nem is tudják továbbítani az adatcsomagot, így minden kommunikáció megakadna.

Az Index cikke szerint amerikai kutatók kísérleti kvantumhálózata ezt a jelenséget úgy küszöböli ki, hogy egy központi elosztó szervert alkalmaz, ami dekódolja a kvantumüzenetet, értelmezi a célját, majd visszakódolja kvantumbitekké, mielőtt továbbküldi. A hálózat így természetesen csak annyira lesz biztonságos, amennyire a központi router. A kutatók szerint az üzenetek küldésére és vételére alkalmas berendezésekkel olcsón fel lehet szerelni a jelenlegi, optikai hálózatra kötött eszközöket is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
40 millió forinttól indulhat a dízel-hatótávú új Mercedes villanyautó alapmodellje

40 millió forinttól indulhat a dízel-hatótávú új Mercedes villanyautó alapmodellje

Törőcsik Mari az élet hihetetlen szeretetét adta nekünk

Törőcsik Mari az élet hihetetlen szeretetét adta nekünk

Audi A3 35 TDI-teszt: a dízel jó hírneve

Audi A3 35 TDI-teszt: a dízel jó hírneve