szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A sok millió ember által használt Snapchat azt ígéri, hogy a szolgáltatással küldött fényképek 10 másodperc után megsemmisülnek. Kiderült: olyannyira nem, hogy még a címzett mobilján is megmaradnak a fájlok.

A tavaly megjelent, azóta több tízmillió felhasználót gyűjtő Snapchat lényege, hogy az alkalmazásban küldött fotók a megnyitás után 10 másodpercig láthatók, utána törlődnek. Az újfajta üzenetküldő éppen ezért is lett népszerű: az önmegsemmisítő fényképek küldésének lehetősége több célra is nagyszerű, olyan képeknél, melyeket az ember csak egy embernek szeretne megmutatni, neki sem sokáig.

A Decipher Forensics kutatói kiderítették, hogy a Snapchat nemhogy nem tartja be az ígért önmegsemmisítést, de ezt egyenesen nevetséges módon teszi. A képfájlok ugyanis egy az egyben megmaradnak a mobilon, előkeresésükben pedig segít is a cég, mobilonként 3-500 dollárért.

A Snapchat a hírre úgy reagált: az ő szerverükön nem maradnak meg a képek, az átlagfelhasználó pedig nem tudja őket megtalálni.

A szolgáltatás persze ennél jóval könnyebben is kijátszható: amikor megnézünk az alkalmazásban egy fotót, csak egy képernyőkép-készítést kell nyomni a mobilon, vagy ha ez nem megy, akkor lefényképezni a kijelzőt egy másik telefonnal – és máris megmaradnak a fotók.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!