szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az eredetileg a témára állított Chuck Norris helyett végül Fanta találta meg a kísérleti jelleggel eldugott Barabás Évát. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Barabás Éván kívül a történet minden szereplője mentőkutya.

A lakott területektől távol, bonyolult terepviszonyok közepette eltévedt vagy bajba jutott emberek mentését régóta segítik mentőkutyák. A mobiltechnológia még hatékonyabbá képes tenni a mentőkutyás szervezetek munkáját: ezt bizonyítja a Vodafone Magyarország Alapítvány, a Cserhát Mentőkutyás Egyesület és az Inepex összefogásában megvalósult, egyedülálló, GSM és GPS technológiákat ötvöző nyomkövető rendszer, amelynek segítségével már életet is mentettek az egyesület tagjai.

A szervezetek két éve működik együtt azért, hogy az egyesület mentőkutyás keresési tevékenységét a XXI. századi mobiltechnológia segítségével még hatékonyabban végezhesse. A rendszert a sikeres éles tesztek után május 30-án, Budapesten egy szimulált mentési helyzetben ismerhette meg a nyilvánosság, ahol az egyesület legtapasztaltabb mentőkutyája, Chuck Norris, az RTL Klub műsorvezetője, Barabás Éva keresésére indult, miközben a mentést a helyszínen felállított, ideiglenes „Bevetés-irányító Központból” mobilkapcsolaton keresztül vezette Juhász Zoltán, az egyesület elnöke, a jelenlévők pedig mobilnetes élő közvetítésen figyelhették a keresőcsapatok mozgását. A mentés sikerrel zárult, de a babérokat nem Chuck Norris arathatta le, a műsorvezetőt végül Fanta találta meg.

©

„Az eltűnt személyek felkutatását a Katasztrófavédelemmel együttműködve, képzett mentőkutyáinkkal végezzük. A keresés azonban megfeszített munkát jelent számukra, amelyben még a legjobb képességű állatok is 45-60 perc alatt kimerülnek. Ezért fontos olyan rendszerek beépítése a mentés folyamatába, amelyek sosem fáradnak el, éjjel-nappal, viharos időben vagy napsütésben egyaránt megbízható teljesítményt nyújtanak. A mobiltechnológiának és a vele ellátott nyomkövető rendszernek köszönhetően a kutatást a kutyák pihentetése vagy váltása közben is tovább tudjuk folytatni” – mondta el Juhász Zoltán, a Cserhát Mentőkutyás Egyesület elnöke.

A szervezetek közleményéből kiderül: a rendszer informatikai hátterét egy még a startup korból éppcsak kinövő, fiatal magyar mérnökökből álló vállalkozás, az Inepex. által fejlesztett, internetalapú, böngésző segítségével bárhonnan elérhető IneTrack nyomkövető rendszer biztosítja. Ennek része számos, GPS-vevővel ellátott, a gépjárműkövetésre használt eszközökhöz hasonló nyomkövető egység, amelyet a mentés során a kutyák hámjára erősítenek. A nyomkövető eszközök, amelyekből jelenleg kilenc darab van az egyesület birtokában. A mentés irányítója mobilnetes kapcsolaton keresztül, táblagépével vagy számítógépével a központi számítógéphez kapcsolódva, egy böngészőből elérhető alkalmazás segítségével bárhonnan képes folyamatosan követni a mentőcsapatok útját. Ily módon láthatja a már átfésült területet, és felmérheti, hogy merre érdemes folytatni a keresést. Mindez gyors döntést és reagálást tesz lehetővé, amelyen kritikus helyzetben akár élet és halál kérdése is múlhat.

A rendszer fejlesztésének következő lépéseként lehetővé válik, hogy a mentés valamennyi résztvevője okostelefonján folyamatosan láthassa saját és társai pillanatnyi helyzetét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
4948 új fertőzöttet találtak, meghalt 107 beteg

4948 új fertőzöttet találtak, meghalt 107 beteg

Az első afroamerikai filmes csókjelenet új változata került elő

Az első afroamerikai filmes csókjelenet új változata került elő

Mohamed szaúdi trónörökös rendelte el Khashoggi meggyilkolását

Mohamed szaúdi trónörökös rendelte el Khashoggi meggyilkolását