szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sokan felkapták a hírt, ami szerint két hét múlva karbantartás miatt elvágják Magyarország nethozzáférését három teljes napra. Kamu.

A webhir.com nevű, kétes eredetű oldal azt terjeszti, hogy „2 hét múlva, azaz 15. elvágják egész Magyarország internet hozzáférését”. Az Index által idézett indoklás szerint a magyarországi internetszünetre azért van szükség, mert több új „szuperszámítógépet állítanak csatasorba”, mivel állítólag a mostaniak elavultak, az újak viszont négyszer olyan gyorsak lesznek.

Az Index cikke szerint az állítások több sebből is véreznek: először is, bár a magyar internet tényleg eléggé központosított, a legtöbb adatforgalom külföldi országok felé a Budapest Internet Exchange-n (BIX) keresztül folyik, akkor sem maradna teljesen internet nélkül az ország, ha az egész központ kiesne, ugyanis több szolgáltatónak van a BIX-et megkerülő külföldi összeköttetése is.

Szintén nem igaz, hogy a magyar adatforgalmat kiszolgáló szerverek elavultak lennének, de ha azok is lennének, nem ilyen körülmények között cserélnék őket. Az már csak hab a tortán, hogy a hír forrásaként megjelölt, Nemzeti Internet Fejlesztési Hivatal egyszerűen nem létezik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megfenyegette az UEFA az új ligát támogató elitklubokat

Megfenyegette az UEFA az új ligát támogató elitklubokat

Földet ért a Szojuz űrhajó három asztronautája – fotók

Földet ért a Szojuz űrhajó három asztronautája – fotók

Jövő hét végére nagy forgalmat várnak a teraszokon a vendéglátósok

Jövő hét végére nagy forgalmat várnak a teraszokon a vendéglátósok