szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államokéhoz hasonló a magyarországi nethelyzet: az uniós átlaggal ellentétben tényleg olyan gyors netet kapunk, mint amilyenre előfizetünk.

Nemrég a névleges netsebesség – amit hirdetnek – és a garantált sebesség – amit biztosan minimálisan megkapunk – között hatalmas szakadék tátongott. A panaszok hatására az NMHH szigorított a szabályozáson, ma már csak azt írhatják ki, amit tényleg garantálni tudnak, függetlenül a körülményektől. Az adatok azt mutatják, hogy bármennyire gyakran találkozzanak is ezzel a jelenséggel a magyar internetezők, európai viszonylatban még mindig meglehetősen szerencsésnek mondhatóak, közel annyira mint az egyesült államokbeli netezők – mondta Solt Ádám az internetet.hu szakértője.

Az Európai Bizottság által nemrég elvégzett kutatás azt mutatja, hogy az Európai Unió területén a netezők körülbelül a negyedével kisebb sávszélességhez jutnak csak hozzá, mint amennyit a szolgáltatók ígérnek reklámjaikban. Magyarországon az előfizetők nagyjából 90%-át kapják meg annak a sebességnek, amire előfizettek, ami az EU-átlaghoz képest kimagasló eredmény. Összehasonlításképpen: az Egyesült Államok szolgáltatói a reklámozott sebesség átlagosan 97 százalékát képesek biztosítani.

Az év elején az Akamai behatóan vizsgálta a magyar internetet, és az adatokból az olvasható ki, hogy még a gazdagabb nyugat-európai országoknál és az Egyesült Államoknál is jobb helyzetben tudhatjuk magunkat. Az itthon elérhető netcsomagok átlagos csúcssebessége ugyanis 30 Mbps körül van, amivel miénk a 12. leggyorsabb internet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kakas ölt rendőrt a Fülöp-szigeteken

Kakas ölt rendőrt a Fülöp-szigeteken

A Google helyett saját keresőt készíthet az Apple, de nem jókedvében

A Google helyett saját keresőt készíthet az Apple, de nem jókedvében

Mennyivel dobja meg a téli rezsit a járvány home office, és ki állja a cechet? Szavazzon!

Mennyivel dobja meg a téli rezsit a járvány home office, és ki állja a cechet? Szavazzon!