szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kissé viccesen persze, de a testsúlycsökkentés egy igazán különleges módjára hívta fel a figyelmet a New Scientist.

Nincs szükség fárasztó edzésekre, emberpróbáló diétázásra, ha azt szeretnénk, hogy kevesebbet mutasson a mérleg, egyszerűen csak jól kell megválasztani a helyet, ahol megmérjük magunkat – utal a New Scientist cikke viccesen egy komoly projektre, egy új, nagyfelbontású, szuperpontos térképre, amelyik a Föld gravitációját mutatja.

Sokan úgy gondolják, hogy bolygónk gravitációja állandó, azonban ez nincs így, hiszen a Föld nem tökéletesen gömb alakú és nem is egyforma sűrűségű. Egy vadonatúj, a Föld gravitációját jelző térkép most azt mutatja, hogy a gravitáció-eltérések szélsőségesebbek, mint korábban gondolták.

Az egyik nyugat-ausztráliai egyetem kutatócsoportja összefésülte a műholdaktól kapott adatokat a topográfiai tanulmányok által szolgáltatottakkal, hogy feltérképezzék a Föld gravitációját (a vizsgálat a szárazföld 80 százalékát érintette). Hárommilliárd pontot vizsgáltak, 250 méteres felbontással – egy hagyományos PC 5 másodpercig számítaná egy-egy pont gravitációját. Természetesen nem asztali számítógépet, hanem szuperkomputert vetettek be a feladatra, amelyik 3 hét alatt készült el, és rajzolta fel az extrapontos térképet.

Forrás: GGMplus/Curlin University

A hagyományos fizikai modell szerint a gravitáció 9,7803 m/s2 (Egyenlítő) és 9,8322 m/s2 (pólusok) között változik, azonban a szuperszámítógép más eredményre jutott. A Jeges-tenger felszínén például 9,9337 m/s2-es értéket, míg az egyik perui hegyen 9,7639 m/s2-es gravitációt mértek (pedig Peru vagy 1000 km-rel délebbre van az Egyenlítőtől, azaz a magasságkülönbség nem magyarázza ezt a viszonylag kicsi gravitációs értéket).

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Átadták a megújul P+R parkolót a II. kerületben

Átadták a megújul P+R parkolót a II. kerületben

Visszahívott a Nébih egy csokit, mert tejet tartalmaz

Visszahívott a Nébih egy csokit, mert tejet tartalmaz

Hiába a kevesebb baleset, meglepte az autósokat a jövő évi kötelező ára

Hiába a kevesebb baleset, meglepte az autósokat a jövő évi kötelező ára