szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha valaki úgy gondolná, hogy egy táblázatkezelő nem sok lehetőséget hagy kreativitásunk kiélésének, az nézze meg az alábbiakat.

A Microsoft blogján egy érdekes írás jelent meg az Excel kreatív felhasználásáról, pontosabban az Excel programmenedzsere, Carlos Otero osztotta meg kedvenceit a nagyérdeművel.

Nem egy konkrét alkotással, hanem egy érdekes alkalmazással, a Pixel Spreadsheettel indított: http://think-maths.co.uk/spreadsheet ide csak fel kell töltenünk egy képet (jpg, jpeg, ong, gif), és már kapjuk is vissza az excelesített változatát, ahogy azt az alábbi kép is mutatja.

A következő példa egy táblázatosított szerepjáték, az Arena. xlsm, amelyet az Excelben lévő makrók felhasználásával készített egy kanadai könyvelő. Hogy nem holmi gagyiságról van szó, azt jelti, hogy több mint 2000 ellenfelünk lehet, amelyekkel szemben különféle fegyvereket, varázslatokat vethetünk be. A játék innen tölthető le, és akár módosítható is.

Bármilyen meglepő is, még kifejezett műremekek is készíthetők az Excel eszközeivel. Carlos Otero kedvenc művésze Tatsuo Horiuchi, a 73 éves Excel-művész, aki végül is azért választotta ezt a „rajzeszközt”, mert nem kellett fizetnie érte (rajta volt a számítógépén), viszont sokoldalúbb volt a Paintnél. A művész kizárólag a táblázatkezelő beépített eszközeit használja meseszép „festményeihez”.

Az utolsó példa egy Tini Nindzsa animáció – készítője a VBA-t (Visual Basic for Applications) és Excel-makrókat használt fel. Az animáció úgy alakul ki, hogy a táblázat egyes munkalapjain egy picit eltérő ábra van (akárcsak gyerekkorunk pörgetős könyvecskéinél), és ha kellően gyorsan ugrálunk ezek között, megelevenednek a teknőcök, ahogyan az ezen az oldalon is látható.

Ugye, hogy nem is olyan unalmas az Excel? Lehet, hogy a következő alkalommal, amikor éppen nyakig ülünk egy valóban unalmas táblázatban, nekünk is támad valamilyen igazán kreatív exceles ötletünk?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!