szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megfigyeli tanulóinak a különböző közösségi oldalakra írt nyilvános bejegyzéseit egy dél-kaliforniai iskolakerület, hogy ezzel vessen véget az internetes zaklatásoknak és a diákokat érintő egyéb problémáknak: az egyelőre próbaszakaszban lévő program heves vitát váltott ki a kamaszokat megillető magánéleti jogok kapcsán.

A Glendale-i Egyesített Iskolakerület a közösségi oldalak megfigyelésére specializálódott Geo Listening nevű céget bízta meg tavaly, hogy tartsa szemmel 14 ezer diákjának nyilvános bejegyzéseit. A kerület azzal a reménnyel kereste fel a vállalatot, hogy segítségével véget vethet az internetes zaklatásoknak, a kábítószer használatnak és egyéb problémáknak, amelyek tavaly a környék két tinédzserét is öngyilkosságba kergették. 

A cég tervei szerint az év végére világszerte nagyjából háromezer iskola számára teljesít szolgálatot - mondta a vállalat alapítója, Chris Frydrych. A cég számítógépei a diákok Twitter-, Instagram-, Facebook- és egyéb közösségi oldalakon látható nyilvános bejegyzéseit pásztázzák. 

Az elemzőknek többek között az öngyilkos gondolatokra, zaklatásra, vandalizmusra utaló kifejezéseket, de még az obszcén megnyilvánulásokat is ki kell szűrniük. Amikor olyan bejegyzést találnak, amelyről úgy vélik, hogy közbelépést igényel, vagy sérti a diákok magatartására vonatkozó szabályokat, akkor jelenteniük kell azt a campusnak.  

A kerület tavaly három középiskolájában indította el a próbaprogramot. Néhány diák azt mondja, hogy zavarja a megfigyelés, még akkor is, ha az ő megsegítésük a cél. Az Amerikai Polgári Szabadságjogok Szövetsége (ACLU) dél-kaliforniai részlegénél dolgozó ügyvéd, Brendan Hamme szerint az iskolakerület vékony határvonalon lépeget a diákok nyilvános bejegyzéseinek megfigyelésével. 

A problémás bejegyzések lefotózva kerülnek bele az iskolai ügyintézőknek kiküldött napi jelentésekbe, olyan adatokkal kiegészítve, mint hogy a campuson belül, vagy kívül születtek-e a posztok, a pontos idő, a felhasználó neve (amennyiben elérhető) és leírás arról, hogy a bejegyzés miért keltette fel az elemző figyelmét. Azt már az iskolai illetékesek döntik el, hogy tesznek-e lépéseket egy-egy bejegyzés kapcsán, de a próbaidőszak alatt ez idáig egyetlen diákot sem büntettek meg - mondta Dick Sheehan, az iskolakerület igazgatója.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!