szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tömegek számára ígér olcsóbb és gyorsabb internetezést az a javaslat, amit szerdán tárgyalt az Európai Parlament Ipar, Kutatás- és Energiaügyi Bizottsága.

Az Ipari Bizottság (ITRE) keddi ülésén az Európai Parlament és a Bizottság közös rendeletjavaslata szerepelt a napirenden. Az unióban évek óta aggódva figyelik, hogy a telekommunikációs infrastruktúra még mindig országhatárokat követő széttagoltsága és a hálózatfejlesztés magas költségei miatt akadozik a gyors internetelérés terjedése – írja közleményében Herczog Edit, a téma parlamenti jelentéstevője.

A hálózatfejlesztés költségeinek 80 százaléka a közművesítési munkákból ered, így elsősorban e téren keres megoldásokat a javaslat. Az építkezések időbeni összehangolása, a már létező közmű-hálózatok funkcióbővítése mellett szükséges az engedélyeztetési eljárások egyszerűsítése és gyorsítása is. Mindezeken felül, az épületeken belüli építészeti akadályok elhárítására, jövőbeni kiküszöbölésére is javaslatokat tartalmaz a tervezett intézkedéscsomag. Ezek révén 2020-ig összesen 63 milliárd euró megtakarítása lehetséges.

A lépést a nyilvánvaló növekedési veszteség mellett az is indokolja, hogy csak ennek révén valósítható meg a jelenleg hatályos „Európa 2020 stratégia”, amely a digitális technológiák térnyerésében jelöli meg az unió gyors és fenntartható gyarapodásának zálogát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!