szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ESET rosszindulatú programokkal foglalkozó kutatólaborja felfedezett egy új, európai és ázsiai banki adatok megszerzésére specializálódott trójait. A fenyegetésnek már áldozatai is vannak.

Ez a banki adatok, illetve bankszámlák biztonságát veszélyeztető hatékony és kifinomult trójai program Hesperbot néven ismert. Adathalászó e-maileken keresztül terjed, Android, Symbian és BlackBerry operációs rendszereken futó mobil eszközöket is megtámad.

A fenyegetés keylogger képességekkel rendelkezik, képes asztali screenshotok készítésére és videók rögzítésére, illetve távoli proxy-t tud telepíteni, de néhány bonyolultabb trükkre is képes, mint például távoli és rejtett kapcsolódás a megfertőzött rendszerhez. A fenyegetés elemzése során kiderült, hogy egy banki trójaival állunk szembe, mely hasonlóan működik, és azonos céljai vannak, mint a hírhedt, Magyarországon is károkat okozó Zeusnak.

A támadók célja, hogy megszerezzék a bejelentkezési adatokat, hogy hozzáférhessenek az áldozat bankszámlájához és rávegyék őket, hogy telepítsék a rosszindulatú program mobilokra optimalizált változatát Symbian, BlackBerry és Android-alapú telefonjukra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!