szerző:
hvg.hu

Képzelje csak el, ha egyszer a saját hangját hallaná megszólalni telefonja beépített asszisztenseként úgy, hogy ön erről nem is tudott. Ilyesmi történt egy atlantai hölggyel.

2011 októberében az iPhone 4S-sel együtt megérkezett az Apple digitális asszisztense, a Siri is, és ettől kezdve egy kellemes női hang próbált segíteni, ha szükségünk volt rá.

A mindig titkolózó Apple sosem azonosította őt, ám minden jel arra utal – érvel a CNN –, hogy egy amerikai szinkronszínésznőről van szó, akivel nyolc évvel ezelőtt készítettek felvételeket. A hölgy neve Susan Bennett, és Atlanta külvárosában él.

Az Apple mélyen hallgat, természetesen nem erősítette meg a hírt, azonban jó pár, a színésznővel dolgozó szakember állítja, valóban ő a Siri hangja, sőt egy audio-igazságügyi szakértő 100 százalékig biztos abban, hogy a két hang azonos.

Susan Bennett ugyan titkolja a korát, azonban némi támpontot ad ehhez, hogy már a 70-es években is dolgozott a hangalámondás területén, reklámokban szerepelt, telefonrendszerekben, GPS-készülékekben, sőt repülőtéri terminálokban is lehet hallani a hangját. Eddig ennyi volt számára a – névtelenséggel járó – karrier.

Aki a hangját adta a Sirinek (Forrás: CNN)

Hogy most mégis előtérbe került a neve és a története, annak oka az Apple új operációs rendszerének, az iOS 7-nek a megjelenése, amelyben már lecserélték a régi Siri-hangot. Ennek apropóján adott közre egy videót a The Verge, amelyben bemutatja a Siri mögött álló Nuance Communicationst, illetve az derül ki még a videóból, hogy a legendás Allison Dufty kölcsönözte a hangját a Sirinek.

Viszont ha megnézzük a színésznő honlapját, ott feketén-fehéren (azaz egész pontosan pirossal írva) olvasható, nem ő a Siri hangja, a The Verge értesüléseit azonban már felkapta az internet.

És ekkor lépett elő az ismeretlenségből az „igazi” Siri-hang, a már említett Susan Bennett. Azóta az is kiderült, hogy még 2005-ben kereste meg őt a ScanSoft nevű cég, és minthogy nagyon tetszett nekik a hölgy hangja, szerződést ajánlottak, és egy teljes délután olvastattak fel vele mondatokat, szavakat, szótöredékeket.

Később ezeket szintetizálták, új szavakat, új mondatokat kialakítva a színésznő hangján, így kerülhetett Susan Bennett az iPhone-okba. Bár a hölgynek magának nem volt iPhone-ja, a barátai megkeresték az iPhone 4S megjelenése után: nem a te hangod ez?

Először kétlekedett benne, de azután leült egy számítógéphez, felment az Apple weboldalára, és megnézte a videoklipeket. Ezután minden kétsége eloszlott: a Siri az ő hangján beszél.

Persze ezt nem olyan egyszerű bizonyítani, s ez ügyben mind a Nuance Communications (a ScanSoft utódja), mind az Apple mélyen hallgat. A CNN mindenestre szakértőket is bevonna az ügybe. Persze az is lehet, hogy az iOS 7-tel (és az új Siri hanggal) mindez lassan feledésbe merül.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Teknős szorult a hatalmas cápa szájába, el is pusztult miatta – fotók

Teknős szorult a hatalmas cápa szájába, el is pusztult miatta – fotók

Rengeteg fotónk van, de hány igazi emlékünk?

Rengeteg fotónk van, de hány igazi emlékünk?

Ceglédi: Winter is coming

Ceglédi: Winter is coming

Matolcsy fia Porschékat gyűjt

Matolcsy fia Porschékat gyűjt

Fotók: Kerítéseken, bokrokon át hajtott a teraszra a kisteherautó

Fotók: Kerítéseken, bokrokon át hajtott a teraszra a kisteherautó

Áttörést értek el kanadai kutatók a Parkinson-kóros betegek kezelésében

Áttörést értek el kanadai kutatók a Parkinson-kóros betegek kezelésében