szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Google, ha arra szabályos kérés (DCMA-értesítés) érkezik, törli azokat a linkeket, amelyek szerzői jogot sértő tartalmakhoz vezetnek.

Hamarosan 15. születésnapját ünnepli az amerikai szerzői jogi törvény, a DCMA (Digital Millennium Copyright Act – Digitális Évezred Szerzői Jogi Törvény), talán az is inspirálta a TorrentFreak oldalt arra, hogy egy rövid összefoglalást adjon a Google-höz érkező DCMA-értesítések helyzetéről.

A DCMA-értesítések a szerzőijog-bitorlással kapcsolatos bejelentések, amelyeket a szerzői jog tulajdonosa (örököse) küldhet, kérve a jogsértő link eltávolítását a keresőből. A Google ezután irányelveinek megfelelően intézkedik.

Nos, szeptemberben „rekordot” könyvelhetett el a keresőóriás: 5,3 millió link eltávolítására kapott kérést. Némi számolás után kiderül, hogy ez másodpercenként körülbelül kilenc link törését jelenti, szóval van mit tennie a keresőóriásnak.

Döbbenetes számok, amelyek beleillenek az elmúlt időszakban tapasztalható növekedési tendenciába. 2012 második felében például egy tipikus egyhetes periódus alatt 1,8 millió DCMA-értesítés érkezett, ami tízszer annyi volt, mint 2012 elején. Novembertől azután erőteljes növekedés kezdődött: 2,8 millió értesítést kaptak egy hét alatt, majd decemberre 3,5 millióra nőtt ez a szám.

Ezután, az idei év elején, rövid pihenő következett, hogy azután februárban felgyorsuljanak az események, és március végén új rekord szülessen: 4,47 millió DCMA-értesítés. Szeptember 23 és 29 között pedig 5407 jogtulajdonos és jelentéstevő szervezet kérte 5 310 080 link eltávolítását (mindebből a BPI 1 294 641 URL-lel, a RIAA pedig 751 739 URL-lel vette ki a részét). Összességében mindez 4008 százalékos (!) növekedés 2011 júliusához képest.

Forrás: TorrentFreak

Az URL-eltávolítás első számú célpontja a Zippyshare volt (922 946 URL), ezt az oldalt a Dilandau (918 008) és a BeeMP3 (698 985) követte. A negyedik helyre a FilesTube (585 338), míg az ötödikre a Rapidgator (569 580) került.

A lecke tehát fel van adva a Google-nek, bár úgy tűnik, erőfeszítése hiába való: töröl egy hírbe hozott URL-t, kettő nő helyette. A kalózkodást nagyon nehéz megállítani, gondoljunk csak a múlt heti elképesztő illegális letöltési rekordra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
1100 magyar katona volt koronavírusos

1100 magyar katona volt koronavírusos

Az USA-ban már elkezdődött: ismét felütötte a fejét a vécépapírhiány

Az USA-ban már elkezdődött: ismét felütötte a fejét a vécépapírhiány

Balassagyarmaton egy hét alatt 38-an hunytak el, ebből 26-an Covid-fertőzöttek voltak

Balassagyarmaton egy hét alatt 38-an hunytak el, ebből 26-an Covid-fertőzöttek voltak