szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Feltehetően sokunkat bosszantották már az olykor megfejthetetlennek tűnő CAPTCHA-k. Az alábbi megoldás viszont várhatóan közkedvelt lesz.

A CAPTCHA (Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart) a számítástechnika nem túl kedvelt velejárója: a torzított betű- vagy számkombinációkat akkor használják egy weboldalon, ha biztosak akarnak lenni abban, hogy az oldalra látogató hús-vér ember és nem holmi spammelő robot, hiszen ez utóbbi nem tudja értelmezni az említett kombinációt.

A gond csak az, hogy sokszor a felhasználó sem, csak mereszti a szemét, hogy akkor ez most 3-as vagy B betű, sőt nem egyszer képtelen kiolvasni a feladott szót. Próbálkozik egyszer, kétszer, aztán mérgesen ott is hagyja az oldalt.

Egy újdonságnak köszönhetően azonban mindez megváltozhat, kifejezetten meg fogjuk kedvelni a CAPTCHA-kat, pontosabban a játékká lényegített CAPTCHA-kat. Az ilyen tesztek ugyanis interaktív webelemeket tartalmaznak, és valamilyen egyszerű kis játékos feladatot kell megoldanunk, például áthelyezni vagy lehúzni valamit a képernyőn. De etethetünk virtuális halakat, vagy – mint az alábbi képen – tehetünk salátaöntetet egy szendvicsre.

Egy ilyen kis játékkal az ember könnyen elboldogul, a robot viszont tehetetlen lesz. További kellemes ráadás, hogy akár a jövő egyik marketingeszköze is lehet, hiszen egy-egy ilyen játékos CAPTCHA-val termékek, brandek lennének megismertethetők, többek között ez is volt a célja vele az ötletgazda Future Ad Labsnak. Kapva kapott az alkalmon a Heinz cég is, amelyik az elsők között iratkozott fel a játékos CAPTCHA-k világába.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ausztriában 141 halottja volt a járványnak, több, mint eddig bármelyik napon

Ausztriában 141 halottja volt a járványnak, több, mint eddig bármelyik napon

Eddig csak Szájer került célkeresztbe a partizók közül

Eddig csak Szájer került célkeresztbe a partizók közül

Január elején kezdhetik meg az oltást Hollandiában

Január elején kezdhetik meg az oltást Hollandiában