szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Merevlemezünk értéke felbecsülhetetlen, elsősorban a rajta tárolt adatok miatt. Fontos lehet tehát, hogy idejében észrevegyük, hogy gond lehet vele.

A merevlemez általában nem az egyik pillanatról a másikra megy tönkre, már jóval korábban jelzi, hogy nem minden stimmel vele. Na de hogyan vegyünk tudomást ezekről a jelekről? Például úgy, hogy telepítjük az – innen letölthető – HDDExpert nevű ingyenes programot.

Az oldalon több program is van, így keressük meg az említettet. Itt két lehetőség közül választhatunk: a Downloadra kattintva a telepíthető változatot érjük el, míg ha a becsomagolt fájlt jelképező ikonra klikkelünk, akkor a hordozható változatot kapjuk meg, természetesen zip fájlban. Ennél nincs szükség telepítésre, csak csomagoljuk ki az állományt, kattintsunk az exe fájlra, és már indul is a program.

Azonnal jelentést kapunk merevlemezünk állapotáról: jobbra felül találhatók a legfontosabb jellemzők, értékeléssel együtt. A program még abban a tekintetben is segítőkész, hogy a különféle gondoknak megfelelően az Amazonra irányít, hogy ott keresgéljünk például ventilátort vagy akciós árú merevlemezt, sőt ha backupot akarnánk készíteni, arra is van javaslata.

Alul a részletesen hibajelentést, pontosabban a szektorhibákkal és sérülésekkel kapcsolatos információkat vehetjük szemügyre, és bármelyik sorra állunk rá az egérrel, magyarázatot kapunk azzal kapcsolatban, hogy milyen jellemzőről van szó. A program még azt is megmutatja, mennyi időt működött már a merevlemezünk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!