szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Túlterheléses támadással könnyen megbénítható a kiszemelt weboldal. Az ilyen támadások nem ritkák, és folyamatosan zajlanak a világban.

Október 23-án túlterheléses támadás ért vezető hazai hírportálokat, így az Indexet, és minket, a hvg.hu-t is.

Egy-egy weboldal túlterhelődhet teljesen ártatlan ok miatt, például mert elképesztő érdeklődés támad valamelyik anyaga iránt, és az erőforrások már képtelenek kiszolgálni ezt, így az oldal – egy időre – elérhetetlenné válik.

Azonban egyáltalán nem ritkák a rosszindulatú túlterhelési támadásos kísérletek sem (DOS = túlterheléses támadás, DDOS = elosztott túlterheléses támadás), amelyek célja egy kiszemelt szolgáltatás lehetetlenné tétele. Hogy mennyire létező problémáról van szó, azt jól mutatja, hogy a világon naponta közel három és fél ezer ilyen támadás történik.

A Digital Attack Map (amelyet a Google Ideas és az Arbor Networks készített) különleges módon foglalja össze a DDOS támadásokat. Egyrészt folyamatosan közli az ilyesfajta akciókkal kapcsolatos legfrissebb híreket, megmutatja a legaktívabb országokat, és még az időben is visszautazhatunk, hogy megnézzük, mi történt, egy-egy kiemelt napon.

A legérdekesebb persze a valós idejű térkép, amelyen azt vehetjük szemügyre, hogy éppen hol zajlik támadás. A Table fülre kattintva pedig táblázatos formában is láthatjuk mindezt.

Az alábbi videó megmutatja a DDOS támadások lényegét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lemásolta a TikTokot a Snapchat, és akár pénzt is kereshetünk vele

Lemásolta a TikTokot a Snapchat, és akár pénzt is kereshetünk vele

A balkáni magyar befolyásszerzésről érdeklődik az EP

A balkáni magyar befolyásszerzésről érdeklődik az EP

Nem a tájban gyönyörködött a rendőrségi drón a Kőröshegyi völgyhíd felett

Nem a tájban gyönyörködött a rendőrségi drón a Kőröshegyi völgyhíd felett