szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sokakat érintett nem épp kellemesen, amikor egy amerikai bírósági határozat bezáratta az egyik legnépszerűbb torrentoldalt. Most viszont úgy tűnik, mégsem kell megsiratni, főnixmadárként éled újjá.

Mint ahogy arról nem olyan régen mi is beszámoltunk, egy hétéves procedúra végére tett pontot az amerikai bíróság, amikor a felperes MPAA ellenében „bűnösnek” ítélte az isoHuntot, az egyik leglátogatottabb torrentoldalt. A vád a szerzői jogok megsértése volt, s az oldalbezáratás mellett a tulajdonosra még 110 millió dolláros büntetést is kiróttak.

Hogy az internet mennyire nem tűri a korlátokat, kötöttségeket, hogy mennyire nem lehet parancsolni neki, azt jól mutatja a legújabb hír, amely szerint az isoHunt új domain alatt ismét elérhető.

Az újraindítás mögött álló csoport, az Archive Team úgy nyilatkozott a TorrentFreaknek, hogy egyszerűen csak megpróbálnak megmenteni egy webikont, amely túl fontos ahhoz az internet történetében, hogy csak úgy egyszerűen eltűnjön.

A csoport egy másik tagja azt is hozzátette, hogy a felhasználók nem akarják, hogy ne legyen isoHunt, és ők csak ennek az igénynek mennek elébe az új oldallal, amely a korábbiakhoz hasonló felhasználói felületet kínál. Elmondták még, hogy az eredeti isoHunton elérhető torrentfájlok 75 százalékát visszaállították, és folyamatosan fejlesztik az oldalt. Most már csak az a kérdés, mit lép mind erre az MPAA.

Lehet, hogy épp ettől tartva, az eredeti isoHunt egyik alkalmazottja nyomatékosan megkérte a TorrentFreak oldalt, hogy egyértelműsítse, semmi közük az "új" isoHunthoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!