szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormányzati megfigyeléssel kapcsolatos programok jogszabályi hátterének módosításának szükségességére hívta fel az amerikai jogalkotók figyelmét a megfigyelési ügyben hírbe hozott hat tech cég.

Az AOL, az Apple, a Facebook, a Google, a Microsoft és a Yahoo által jegyzett levél szerint nagyobb átláthatóságra lenne szükség a megfigyelési programokban. Úgy fogalmaznak, ezt régóta fontosnak tartanák azok a tech vállalatok, melyeknek kezelniük kell a világ kormányaitól érkező adatszolgáltatási kéréseket is.

A Washington Post által közöt levél szövege szerint a reformok az átláthatóság növelésével segítenének abban, hogy világszerte visszaállítsák a felhasználói bizalmat.

Mint ismert, az Edward Snowden által közzétett dokumentumokra hivatkozva a Guardian és a Washington Post korábban azt közölték, hogy a levelélhez nevüket adó cégek önként együttműködtek az amerikai titkosszolgálattal abban, hogy az NSA tömegesen kapjon adatokat a cégek szolgáltatásait használókról. Az utóbbi lap nemrég azt írta, az NSA emellett titokban is lehallgatta a Google és a Yahoo közt zajló kommunikációs csatornát.

Az önkéntes adatszolgáltatást az érintett vállalatok mindegyike tagadja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!