szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Meglepő és valóban hasznos újdonságot mutatott be a HGST, a Western Digital leányvállalata.

A folyamatosan növekvő adatmennyiséggel párhuzamosan a tech világ nagyjainak is mind nagyobb gond a minél olcsóbb és hatékonyabb tárolás megoldása. A HGST forradalmi újdonsága éppen ebben lehet nagy segítség.

A hagyományos merevlemezek belseje igencsak durva hely: a lemezek több ezernyi fordulatot tesznek meg percenként, a fejek is óriási sebességgel mozognak ide-oda, miközben a légellenállás mindent lekövet munkájuk nehezítésére.

A HGST megoldásában a hermetikusan zárt lemeztok belsejében levegő helyett hélium található (nem kell felszisszenni, a hidrogén után ez a második legsűrűbben előforduló elem a világegyetemben). A hélium sűrűsége egyhetede a levegőének, így minden mozgás egyszerűbb, kisebb a teljesítményfelvétel, alacsonyabb a működési hőmérséklet.

Egy olyan merevlemezben, amelyben eddig  öt lemez fért el, a héliumnak köszönhetően közelebb kerülhetnek egymáshoz a lemezek, így akár hét darab is helyet kaphat ugyanakkora helyen.

Forrás: HGST

A HGST szerint egy 6 TB-os meghajtó mindössze 5,3 Wattot fogyaszt, 640 gramm a súlya, és 4-5 fokkal hidegebb környezetben képes dolgozni, mint a hagyományos ötlemezes, 3,5”-os 4 TB-os drive, arról nem is beszélve, hogy jóval csendesebb is ennél.

Ezek a héliumos merevlemezek egyelőre még nem az átlagfogyasztóknak készültek. Először a HP, a Netflix, a Huawei teszteli, illetve a CERN-ben is kipróbálják. De persze egyáltalán nem valószínűtlen, hogy ha beválnak, hamarosan elkészül az átlagos számítógépekbe szánt változatuk is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megsemmisíthetik a színművészetisek félévét

Megsemmisíthetik a színművészetisek félévét

Gyártási hiba árnyékolja be az AstraZeneca vakcinájának hatásosságát

Gyártási hiba árnyékolja be az AstraZeneca vakcinájának hatásosságát

"Az első próbán csengett a fülem" – benéztünk a SzínházTV kulisszái mögé

"Az első próbán csengett a fülem" – benéztünk a SzínházTV kulisszái mögé