szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A svéd mesefigura látható ma a Google kereső logójában. 155 éve született megalkotója, Selma Lagerlöf.

155 éve, 1858. november 20-án született a svédországi Mårbáckában Selma Lagerlöf. A Wikipédia szócikke szerint az irodalmi Nobel-díjat elsőként nőként elnyerő író nagyanyjától hallotta azokat a meséket és legendákat, amelyek később műveiben is felbukkantak. Szintén hatással volt alkotásaira szüleinek mély evangélikus vallásossága.

©

Nils Holgersson csodálatos utazása Svédországon át című könyvével az írónő bevallott célja volt a könyvvel a gyerekek számára egy élvezetes földrajzkönyvet írni Svédországról. A mese szerint Nilst 14 éves korában rosszalkodásai és gonoszsága miatt büntetésül törpévé varázsolta egy házimanó, de nem csak 20 centisre zsugorodott, hanem ezután megértette az állatok nyelvét is. Nem sokkal később az északra tartó vadludak társaságában útnak eredt a házilúddal, Mártonnal. Ezt az utazást ábrázolja a Google keresőjében látható mai logó.

Ha megnézne még pár érdekes Google doodle-t, ide kattintson.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!