szerző:
hvg.hu

Hoaxgyár - nagyon röviden így foglalható össze a sorkatonaság visszaállításáról író weboldal. Az üzemeltetés és a néhány hetenként befektetendő 10 perces munka mögött van logika, főleg üzleti.

Az “igaz, mert bemondta a tévé” beidegződés kihasználása és néhány hatásos mondat elég ahhoz, hogy meg lehessen vezetni az olvasókat - ezt teszi a Hírszabadság névre hallgató weboldal is. Ez az oldal számolt be például a Facebook két hét múlva esedékes magyarországi bezárásáról, ma pedig a hazai sorkatonai szolgálat január 1-jei visszaállításáról írt álhíre keltett hatalmas visszhangot és rengeteg megosztást a Facebookon és úgy általában a neten.

Álhír, látogatások, és amiért megéri, a hirdetés

Az oldal üzemeltetői trükkösek, mert bár a Hírcsárdával ellentétben teljesen igaznak látszó, hivatalosan megfogalmazott módon teszik közzé a híreket, a szájt jobb alsó sarkában egyértelműen látszik a leleplező rész: “A Hírszabadság weboldal fiktív híreket kreál az olvasók számára szórakoztatás céljából, így az itt olvasható történetek csak az agy szüleményei, nincsen valóságalapjuk. Aki a weboldalunkon olvasgat, tartalmat oszt meg, automatikusan elfogadja, hogy ez az oldal szórakoztatás céljából jött létre, nem pedig rémhír terjesztésként.” Ezt azonban alighanem kevesen olvassák már el.

Az oldal mögötti “üzleti modell” lényegét a sokakat érintő témákban írt álhírekkel való látogatottság-generálás adhatja, a Hírszabadságon kettő, a Google rendszerében elhelyezett hirdetés is látható, melynek lekattintása folyamatosan pénzt termel a néhány hetenként, azaz nagyon kis energiát befektető szövegíróknak.

Ha legközelebb is értesülni szeretne a kamu oldalak leleplezéséről, lájkolja a hvg.hu Tech rovatának facebookos oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megengedte a gyerekeknek, hogy vezessék a buszt, kirúgták

Megengedte a gyerekeknek, hogy vezessék a buszt, kirúgták

És akkor Orbán azt mondta: Stumpf István reformkommunista

És akkor Orbán azt mondta: Stumpf István reformkommunista

Terepre vele: itt a szemrevaló Volvo V60 Cross Country

Terepre vele: itt a szemrevaló Volvo V60 Cross Country

100 millió forintért kelt el egy legendás Apple-gép

100 millió forintért kelt el egy legendás Apple-gép

iPhone-t mintázó, embermagasságú gránit síremléket kapott egy orosz nő

iPhone-t mintázó, embermagasságú gránit síremléket kapott egy orosz nő

Bámulatos látvány egy rakétafellövés az űrből

Bámulatos látvány egy rakétafellövés az űrből