Balogh Csaba
Balogh Csaba

Átlagos letöltési sebesség tekintetében 29. helyen áll Magyarország az Ookla által összeállított Net Index nevű ranglistán. Feltöltési sebességben és a kapcsolat minőségét tekintve rosszabbak vagyunk, de az értékek városonként is változnak. A hazai szolgáltatás ár-érték arányával a világ élvonalába tartozunk, csak egyetlen probléma van: hiába olcsó a net, kevés a fizetésünk.

Az elmúlt egy hónap adatai alapján a Net Index 29. helyén áll Magyarország, ha a netkapcsolatok átlagos sebességét vizsgáljuk. Az Ookla szerint az elmúlt egy hónap átlagos magyar letöltési sebessége 22,72 Mbps volt. A feltöltési sebességnél mért 6,38 Mbps a vonatkozó lista 44. helyére volt elég, míg a netkapcsolat sebessége szerint a 38. helyen állunk.

Letöltés: Kiskunlacháza for prezident

A Net Index 2,5 millió egyedi IP-cím alapján mért hazai adatai városonként lebontva is megtalálhatók, legalábbis azokról a településekről, ahonnan ezernél több kapcsolatot sikerült bemérnie a cégnek. Az adatok szerint Kiskunlacházán a legmagasabb, 61,99 Mbps az átlag, míg Budapesten 30,47 Mbps, Szegeden 22,28, Siófokon viszont csak 9,95-ös átlagos letöltési sebességet mértek.

©

Szolgáltatók szerinti bontásban a UPC került az élre a maga 43,26 Mbps-os értékével. Az egyre többek számára netet is biztosító mobilszolgáltatók közül elsőként a T-Mobile tűnik fel a cégek szerinti listán (18,01 Mbps), a Telenor nem sokkal lemaradva a 12. helyen áll (17,30 Mbps), a Vodafone pedig kifejezetten sokkal lemaradva, 8,48 Mbps átlagsebességgel a 19. A mobilcégek ugyanakkor egyértelműen kiemelkednek a többiek közül abban a tekintetben, hogy az utóbbi fél évben kiugró növekedésnek indult a náluk mért átlagsebesség, miközben a vezetékes szolgáltatóknál stagnálás vagy lassú növekedés látható.

©

Lassú feltöltés

Feltöltési sebesség tekintetében viszonylag elszomorító a helyzetkép. Míg a letöltési átlagban vezető Kiskunlacházán is csak 8,73 Mbps a feltöltési átlag, és a valamiért kiugróan magas 41,41 Mbps-nek mért Dunaújváros tekintetében sehol sem magasabb nagyságrendileg a feltöltési gyorsaság, jellemzően 7-10 Mbps között mozog.

A mobilszolgáltatókra szűkítve a kört még "feketébb a leves": a Vodafone-nál 3,55 Mbps, a Telekomnál 4,36 Mbps és az ebben a tekintetben vezető Telenornál is csak 5,40 Mbps az átlagos feltöltési érték.

Olcsó a net, csak keveset keresünk

A netkapcsolat minőségi mutatójához csak budapesti adatokat mutat a Net Index, ezek alapján 38. helyen állunk világviszonylatban.

A felmérésben az ár-érték arányt is vizsgálják, itthon az elmúlt egy évben kitöltött 2800 kérdőív alapján állt össze az eredmény. Ha egy Mbps megszerzésének átlagos havi költségét nézzük, Magyarország a világ 7. legjobbja, ha viszont nem csak a netezés költségeit, hanem a GDP-t is figyelembe vesszük, akkor már csak a 16. helyen állunk, tehát bár a net nem túl drága, a rá fordítható pénzünk sem túl sok.

Ha ez érdekes volt, hasonlókért lájkolja a hvg.hu Tech rovatának facebookos oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!