szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy magyar csapat legújabb fejlesztése azt ígéri: telefonunk közel teljesen lehallgathatatlan lesz. Bár feltörhetetlen rendszer nem valószínű, hogy létezik, de a fejlesztők szerint a CryptTalk töréséhez egy kvantillió év kellene.

Egy magyarok által fejlesztett titkosító szoftvernek köszönhetően közel lehallgathatatlanok lehetnek a mobiltelefonok – számolt be a Híradó.hu. Kun Szabolcsot, az megoldást fejlesztő magyar hátterű cég, az Arenim vezérigazgató-helyettesét idézve azt írják: olyan persze nincs, hogy egy forráskód visszafejthetetlen, a CryptTalk rendszernél azonban ehhez rengeteg év kellene.

A nem egyszerű alkalmazásként, hanem rendszerként aktiválható megoldással az átvitel titkosítása AES-256 és Blowfish-448 eljárások, a titkosítási kulcscsere pedig az RSA-4096 szabvány segítségével történik.

A fejlesztők állítása szerint a CryptTalkon átvezetett hívást akkor se lehet dekódolni, ha a lehallgató fél rendelkezik a megoldás forráskódjával, és hozzáfér a szolgáltatás központi szervereihez. A hangátvitel/titkosítás a végpontok között közvetlenül történik – a beszélgetések nem folynak át központi szervereken és nem kerülnek naplózásra.

Ha ez érdekes volt, hasonlókért lájkolja a hvg.hu Tech rovatának facebookos oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szerbiában 4 hetes lesz a téli szünet a járvány miatt

Szerbiában 4 hetes lesz a téli szünet a járvány miatt

Durván megdrágul a veszprémi tömegközlekedés

Durván megdrágul a veszprémi tömegközlekedés

Félrevezette a Fehér Házat, Trump mégis kegyelmet adna volt nemzetbiztonsági tanácsadójának

Félrevezette a Fehér Házat, Trump mégis kegyelmet adna volt nemzetbiztonsági tanácsadójának