szerző:
hvg.hu

A Kötetlen Pálya – utak az okos városba című infografika-versenyen több mint 60 hallgató kapcsolódott be a közös gondolkodásba és hozott okos városfejlesztési ötleteket.

Tizenegy hazai egyetemről és főiskoláról, több mint 60 hallgató dolgozott csapatmunkában, hogy az IBM Magyarország és a Climate-KIC felhívására bemutassák, a nagyvárosi közlekedés mely területét és milyen megoldásokkal fejlesztenék, hogyan képzelik el a jövő nagyvárosait. Budapest mellett Szegedről, Pécsről és Sopronból érkeztek nevezések, a legaktívabbak a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem és a Széchenyi István Egyetem hallgatói voltak.

Színes parkolóhelyek, okos alkalmazások

A húsz beküldött pályamunka alapján a hallgatók leginkább a forgalmi dugók és parkolóhely keresés, a fenntarthatóság mentén a kerékpáros- és tömegközlekedésben tapasztalt problémákra hoznának fejlesztéseket, a megoldásokhoz pedig a smart city projektek alapkövei, a valós idejű adatfeldolgozás és felhő szolgáltatások kihasználása mellett a mobil eszközöket és specifikus applikációkat használnák leginkább.

Több pályamunka komplex forgalomirányítási rendszerre, a városvezetőket is segítő szoftverekre adott ötletet, míg fenntarthatósági szempontból alternatív közlekedési eszközök, műszerfalba integrált gazdaságosság kijelző és kerékpárosokat segítő megoldások merültek fel, vagy épp egy olyan színkód rendszer, ami a parkolás várható időtartama szerint jelölné a parkolóhelyeket. Az okostelefon pedig olyan eszköz a városlakók kezében, ami a lokáció-adatokon és forgalomfigyelésen keresztül nemcsak a felhasználók életét könnyíti meg, de a jövőben a forgalomirányításhoz és várostervezéshez is hasznos szempontokat adhat.

KARMA

A fődíjat egy ilyen, applikációra épülő megoldás nyerte el, a CityMug csapat tagjai – Ambrovics Gergely, Berecz András, Temesi Márton és Hevesi Annabella – KARMA című pályamunkája egy városi autómegosztó rendszert mutat be, ami a gyalogosok és sofőrök valós idejű összekötésével a járművek kihasználtságát, így a forgalmi helyzetet is optimalizálná.

A beküldött pályamunkákra az IBM Facebook oldalán a közönség is szavazhatott, a hallgatók munkáira több mint kétezer-ötszázan voltak kíváncsiak. A díjátadón a kinyomtatott infografikákból alkalmi kiállítást is szerveztek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szinte még bejáratósan új ez a 28 éves budapesti Kispolszki

Szinte még bejáratósan új ez a 28 éves budapesti Kispolszki

112(!) ponttal verte ellenfelét a női kosárlabda-válogatott

112(!) ponttal verte ellenfelét a női kosárlabda-válogatott

Kiütötte ellenfelét, hibátlan a Győr

Kiütötte ellenfelét, hibátlan a Győr

2019-től máshogy mérjük a kilogrammot, most a másodperc átalakítása következik

2019-től máshogy mérjük a kilogrammot, most a másodperc átalakítása következik

Ezért az egyetlen játékkártyáért 28 millió forintnál is többet kér az eBay

Ezért az egyetlen játékkártyáért 28 millió forintnál is többet kér az eBay

Macron kemény leckét kapott, ez az ára, ha nem találja meg a hangot az alsó középosztállyal

Macron kemény leckét kapott, ez az ára, ha nem találja meg a hangot az alsó középosztállyal