Balogh Csaba
Balogh Csaba

Túlárazott Magyarországon az iPhone! címmel nyújtott be írásbeli kérdést egy ellenzéki képviselő a nemzetgazdasági miniszterhez. Bár sokan viccesnek találják, hogy a kérdés a parlamentben bukkant fel, ha kicsit jobban utánanézünk, kiderül: valóban ott a helye.

Először a 444 szúrta ki azt a parlament honlapján is ellenőrizhető írásbeli kérdést, amit Oláh Lajos, a Demokratikus Koalíció tagjaként független országgyűlési képviselő nyújtott be még csütörtökön a nemzetgazdasági miniszterhez. Az egyébként Samsung mobilt használó ellenzéki politikus szerint "valaminek lennie kell a háttérben, remélem nem kartellről van szó".

Az emberben elsőként felmerülő szolgáltatói kartellezés nem túl valószínű, ugyanis nem csak a mobilszolgáltatóknál drága az iPhone Magyarországon, kártyafüggetlenül is drága itthon a mobil, tehát az Apple által megszabott árakat vizsgálva is.

Ezért drága itthon

A magyaroknál jóval nagyobb vásárlóerővel rendelkező svájciak jelenlegi árfolyamon 246 400 ezer forintért juthatnak a 64 GB-os iPhone 5s-hez, míg itthon 288 900 forintért lehet megvenni. Az ok kiderítéséhez nem is kell messze mennünk, elég csak jobban megvizsgálni az Apple webshopjait. A cég ugyanis – valószínűleg a hasonló ügyek miatt – nem csak termékei árát, hanem azok adótartamát is mutatja honlapján.

A már említett iPhone 5s csúcsmodellt nézve például kiderül, hogy míg a zürichi árnak 74 svájci frank (18 300 forint) az adótartalma, addig a magyarban 66 200 forint "forgalmi adó és törvényileg előírt díj" van.

Tehát: míg itthon 42 500 forinttal drágább a készülék, mint Svájcban, az adótartalma 47 900 forinttal magasabb. A kormányzat által szabályozható adók nélkül tehát valójában Svájcban drágább lenne az iPhone, mint Magyarországon. Hasonló a helyzet máshol is, a közös európai valutát használó Németországban például 270 600 forintos árból 43 300 forintnyi az adó.

Gyanús tehát, hogy az ellenzéki képviselő jó helyen keresgél kérdésével: az iPhone magas árához legnagyobb köze a magyarországi járulékos költségeknek van. És ahogy az Apple honlapján ezt kifejtve is megtaláljuk: ez a többlet az áfa mellett a törvényileg "alkalmazandó szerzői jogdíjakat" is jelenti.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!