Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ha nem is szűnt meg teljesen a hagyományos képeslapküldés karácsonykor, most már egészen biztos, hogy hiába ad fel postán bármit, szilveszterre (sem) fog odaérni. A jókívánságok küldésére azért van még pár lehetőség, és nem, idén nem kell giccsangyalt küldenie. Saját arcos videó, tényleg vicces képeslapok, Lego Lajos karácsonya – mutatunk pár ötletesebb megoldást.

Az ElfYourself használatával nem csak családunk nevében, hanem családunk arcképével kívánhatunk kellemes ünnepeket. A digitális üdvözletet elkészíthetjük számítógépünkről is, de az ElfYourself androidos készülékeken és iPhone-on/iPaden is ingyenesen használható.

A szolgáltatással egyszereplős, de akár öttagú képeslapot is össze lehet dobni. A fotókat feltölthetjük a gépünkről, elkészíthetjük webkamerával, illetve áthúzhatjuk a Facebookról is. Valamit valamiért alapon a giccsangyalos megoldásoknál kicsit többet kell dolgozni, hogy az átlagnál érdekesebb digitális üdvözletet dobjunk össze: a képeket nemcsak kiválasztani kell, hanem egyenként beméretezni és megfelelő pozícióba forgatni, megadni az alkalmazásnak a száj vonalát is.

A fotók megadása után kilencféle forgatókönyvből választhatunk, lehet a karácsony az irodában, a nyolcvanas évek diszkójának hangulatában vagy például mézeskalács házikóban is.

Mintavideónkon megtekinthetik, hogyan is kíván egy irodából egyszerre kellemes ünnepeket a Microsoft-vezérigazgató Steve Ballmer, az Apple első embereként táncoló Tim Cook és a Facebook-alapító Mark Zuckerberg. (Ugyanez retrodiszkóban itt látható.)

Fontos, hogy az elkészült felvétel alapesetben 10 napig érhető el. Az elkészítés után a videó az alatta lévő gombokkal megosztható Facebookon, Twitteren, Pinteresten, elküldhető e-mailben, illetve belinkelhető bármilyen weboldalon. (Ha annyira jól sikerült, hogy le is szeretnénk magunknak tölteni, hogy bármikor előkaphassuk, erre is van lehetőség, de ez már 2 dollárba kerül.)

Szarkasztikus karácsony

Az évközi facebookos megosztásokból sokaknak lehetnek ismerősök a someecards jellegzetes képeslapjai, amikből természetesen több karácsonyi tematikájú is van. A digitális üdvözlőkártyák nyelve angol, hangulatuk pedig általában szarkasztikus. Mindkét tényező szűkíti, hogy milyen körben küldhetők, de megfelelő személyeknek címezve remek e-képeslapok lehetnek.

Ha már minden megvan, csak egybe kellene rakni

Aki már kiválasztott egy képet, és megszerezte a kívánt zenét is, az a Postcard.fm-en gyúrhatja egybe. A folyamat a lehető legegyszerűbb: előbb a fotót kell tallózással kiválasztanunk a számítógépünkről, aztán a zenét, majd a preview gombbal megkapjuk a hangos képeslapunk előnézetét. Itt az “Add message”-re kattintva hozzáadhatjuk az üzenetet, fent pedig beírhatjuk a saját címünket, utána pedig a címzettét, és már küldhetjük is a lapot.

Képeslap jellegű képeslapok

A Smileboxon küldhető képeslapok különlegessége, hogy nemcsak e-mailes küldésre jók, hanem elég kidolgozottak ahhoz, hogy ki is nyomtathassuk őket. (A szűk határidő miatt ez persze idén karácsonykor már nehezen bevethető.) A lapok személyre szabása és küldése itt nem böngészőből működik, a kártya kiválasztása után le kell töltsük a Windowsra és OS X-re is elérhető kliensprogramot, abban alakíthatjuk véglegesre az üdvözletünket.

A karácsonyi képeslapokat itt találja a Smileboxon. A “Premium” jelzésű lapokat csak a fizetős szolgáltatás keretében lehet használni, de mivel egy hét ingyenes próbaidőszak mindenkinek jár, így rövid ideig, de mindegyik közül lehet választani.

Ha csak egy iPhone van kéznél

Az ünnep alkalmából ingyen letöltető Word Swag - Holiday Special Edition alkalmazással könnyen készíthető üdvözlet a fotelben vagy a fa alatt ülve is, karácsonyi hangulatú sablonokkal, színekkel és figurákkal. Két lehetőségünk van: saját készítésű képeinket is szerkeszthetjük, de az app eszközeivel is készíthetünk fotókat az üdvözlőkártyához.

Például

Oldja meg Instagramon

A legegyedibb üdvözlet természetesen saját fotóval oldható meg, amit jó esetben egyszerűen effektezhetünk is. Erre a legjobb megoldás az Instagram. Az iPhone mellett androidos és windowsos mobilokon is elérhető alkalmazásban néhány napja már privát képküldésre is van lehetőség, így egyszerűen megoldható az instagramos üdvözletküldés. A módszer különlegességét egyrészt a saját magunk által készített kép adja, másrészt az, hogy idén először van lehetőség ilyenre a legnépszerűbb fotómegosztón.

Boldog karácsonyt kíván önnek is Lego Lajos

A végére hagytuk az egyik legütősebb lehetőséget: karácsonykívánás Lego-módra. A játékgyártó hivatalos képeslapküldőjében akár 13 családtagot legósíthatunk, beleértve embertársainkon kívül a ház kutyáját vagy macskáját is. A legósítás pedig komoly egyénre szabhatóságot jelent: kiválaszthatjuk a figurák fejét – azon belül bőrének tónusát, arckifejezését, hajviseletét, sapkáját –, valamint felsőjét és nadrágját is.

Miután minden családtag megvan, már csak a szolgáltatás által felkínált helyszínek közül kell kiválasztanunk a legszimpatikusabbat, majd megadnunk a jókívánságunk szövegét – praktikusan a Merry Christmas a legjobb –, utána pedig megoszthatjuk, elemailezhetjük vagy letölthetjük a képeslapot.

További érdekes témákért és hasznos ajánlókért lájkolja a hvg.hu Tech rovatának facebookos oldalát.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Nem vezethetnek ezentúl taxit a büntetett előéletűek

Nem vezethetnek ezentúl taxit a büntetett előéletűek

Halálra gázoltak egy nőt a XV. kerületben

Halálra gázoltak egy nőt a XV. kerületben

Majdnem kihalt a Budapesti állatkert új kenguruja

Majdnem kihalt a Budapesti állatkert új kenguruja