szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az idei ünnepi szezon kedvelt masinái voltak a robotporszívók, azonban hamarosan érkeznek további, a legutálatosabb házimunkákat is átvállaló eszközök.

A múlt héten zárta be kapuit a 2014-es CES, de az ott kiállított készülékek még sokáig szolgálnak munícióval a tech site-ok számára. A 4K-s okostelevíziókon, fantasztikus specifikációjú táblagépeken és okostelefonokon, nagy teljesítményű processzorokon kívül a robottechnika valóban emberközeli megoldásaira is rácsodálkozhattak a látogatók. Olyan szerkezetekre, amelyek feltehetően hamar népszerűekké válnak majd, hiszen kevéssé kedvelt munkákat vesznek át tőlünk.

Itt van mindjárt az ablaktisztító robot, a Winbot nevű szerkentyű. Belső vákuummal tapad az ablakhoz, és nem kell attól tartani, hogy leesne onnan. Akárcsak a robotporszívó, ez a robot is a maga választott útvonalon járja be az üvegfelületet. Elegendő a tisztítóoldattal átitatni a robot törlőkendőjét, majd csatlakoztatni a jó hosszú kábelét a legközelebbi konnektorhoz, és a többi már a Winbotra bízható.

Három lépésben végzi el az üvegtisztítást: először felviszi a tisztító oldatot az üvegfelületre, azaz megnedvesíti azt és egyben fellazítja a szennyeződéseket. Ezután a kis gumibetétjével felszedi a nedvességet és a szennyeződést az üvegről, majd speciális kendőjével szárazra és fényesre varázsolja a felületet. Keret nélküli üvegfelületekre is rátehető, így nemcsak az ablakkal, hanem a tükrökkel, zuhanykabinajtókkal, sőt autószélvédőkkel is elboldogul.

Ha létezi az ablakpucolásnál is utálatosabb munka, az bizony a grillrács tisztítása. Nos, erre is bevethető már robot, például a Grillbot.

Nem vadonatúj a találmány, viszont az idei CES-re került ki az első valóban működőképes példány. A Grillbot gyorsan forgó, sárgarézből vagy rozsdamentes acélból készült keféivel tisztítja meg a grillrácsot a ráégett zsiradéktól, bármiféle vegyszer nélkül. Véletlenszerűen mászkál ide-oda a rácson, és akár faszenes, akár gázfűtéses grillekhez bevethető.

Ugyancsak a háztartással kapcsolatos segítséget kínál Budgee, igaz, kissé másféle módon. Ez a szerkezet ugyanis a bevásárlásnál segít, méghozzá úgy, hogy „cipeli” a szatyrunkat, ami akár 22 és fél kilós is lehet. Szolgaian követi a tulajdonosát, akinél a távvezérlő egység van.

Budgee megvalósulása egy Kickstarter projekt keretén belül még néhány napig anyagilag is támogatható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nádas Péter is aláírta azt a Putyinnak szóló levelet, amelyben hírességek követelnek Navalnijnak orvosi kezelést

Nádas Péter is aláírta azt a Putyinnak szóló levelet, amelyben hírességek követelnek Navalnijnak orvosi kezelést

60 milliárd forintot tesz fel az Apple egy célra: hogy több fát ültessenek

60 milliárd forintot tesz fel az Apple egy célra: hogy több fát ültessenek

Meghalt Törőcsik Mari

Meghalt Törőcsik Mari