szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az internet kimeríthetetlen képforrás, azonban a fényképek letöltése, majd felhasználása komoly gondokhoz vezethet.

Azt hihetnénk, hogy amit a netről egyszerűen, ingyen letöltünk, azt utána bátran, bárhol felhasználhatjuk. Azonban ez egy óriási tévedés, ugyanis szerzői jogok védenek szövegeket, videókat, fényképeket, és aki csak egyszer is megégette magát ez ügyben (azaz jogvédett kép felhasználásáért pénzbüntetést kellett fizetnie), az bizony nem győz elég óvatos lenni.

A Google képkeresője persze nem vádolható azzal, hogy ne figyelne erre: már 2009 óta lehetővé teszi, hogy különböző szűrőket, így többek között felhasználási jogok szerintit, alkalmazzunk a képkeresés során. Sajnos ezt a jellemzőt jól elrejtették a motorháztető alá (a Részletes képkeresésnél található), így a felhasználók többsége azt sem tudja, hogy létezik ilyen.

Most viszont egy egészen friss Twitter-bejegyzésből kiderül, hogy a Google változtatott ezen, és szem elé tette a felhasználási jogok szűrőjét, méghozzá a képkereső Keresőeszközök menüpontját bővítette ki vele.

Mostantól tehát, ha biztosak akarunk lenni abban, hogy jogi következmények nélkül használhatunk fel egy képet mondjuk a blogunkban, akkor az említett opciónál állítsuk be az Újrafelhasználható lehetőséget, és a továbbiakban már bátran tallózhatunk a megjelent képek között.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
47 büntetőeljárás indult a kamupártok miatt

47 büntetőeljárás indult a kamupártok miatt

Szerbiában kitűzőkkel igyekeznek népszerűsíteni a Covid-oltást

Szerbiában kitűzőkkel igyekeznek népszerűsíteni a Covid-oltást

A teljes összeg rendelkezésre áll a Lánchíd felújításához

A teljes összeg rendelkezésre áll a Lánchíd felújításához