szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jelenleg még egyértelműen az LCD és AMOLED technológia uralkodik a kijelzők világában, azonban hamarosan egy ígéretes trónkövetelő érkezik.

A Qualcomm és a Sharp már évek óta dolgoznak egy teljesen új típusú megjelenítőn, és most végre elérkezett az idő, hogy felmutassák az eredményt.

Az úgynevezett MEMS (mikro-elektromechanikai rendszer) egy remek új technológia, amelynek komoly esélye van arra, hogy kiszorítsa a piacról az LCD-t, sőt az AMOLED-et is.

Amúgy sok közös vonása van az LCD-vel: hasonló háttér-világítású struktúrán alapszik, azonban a piros, zöld és kék pontokból kialakuló színek létrehozásánál egészen parányi mechanikus zárak nyílnak és csukódnak elképesztő gyorsasággal. Mindez hasonló eredményt szolgáltat, mint amit az LCD polarizált szűrői adnak.

A kis zárak pozíciója és nyitási sebessége kontrollálja a háttérvilágításból érkező fényt, meghatározva a színt és az intenzitást. Amikor egy zár teljesen csukott állapotban van, akkor egy fekete pixel lesz az eredmény, a teljesen nyitott állapotot pedig a fehér pixel mutatja.

MEMS kijelző mikroszkóp alatt (forrás: Digital Versus)

Az új technológia legnagyobb előnye az LCD-vel szemben, hogy mivel nincsenek színszűrők, kisebb intenzitású háttérvilágítás is elég ugyanolyan fényes képponthoz, azaz ez a megoldás takarékosan bánik az energiával, aminek a jelentőségét talán nem is kell nagyon hangsúlyozni a mobileszközök korában.

De vajon mikor találkozhatunk majd az „igazi” MEMS-es eszközökkel? Lehet, hogy hamarabb is, mint gondolnánk. A Qualcomm ugyanis már bejelentette saját Toq nevű okosóráját, amelynek MEMS technológián alapuló Mirasol kijelzője van. Az első MEMS kijelzős táblagépek pedig – a Sharp mérnökei szerint – hat hónapon belül megjelenhetnek. Az idei CES-en már be is mutattak egy 7”-es táblagépet, 1280 x 768 pixeles MEMS megjelenítővel.

Azt persze szem előtt kell tartani, hogy az említett technológia egyelőre gyerekcipőben jár, és ez most még az árára is hatással van: magyarán, az LCD panelek olcsóbbak, azonban már most felvehetik a versenyt az OLED megjelenítőkkel. Az igazi kérdés persze az, hogyan állják majd meg a helyüket a mindennapokban, a mobileszközök kijelzőiként.

Ha ez érdekes volt, hasonlókért lájkolja a hvg.hu Tech rovatának facebookos oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lajos Tamás: Már amennyire ezt blokádnak lehet nevezni, ezt a pár diákot, aki ott randalírozik

Lajos Tamás: Már amennyire ezt blokádnak lehet nevezni, ezt a pár diákot, aki ott randalírozik

Szlovénia enyhít a beutazási szabályokon

Szlovénia enyhít a beutazási szabályokon

Rossi keretet hirdetett, Dzsudzsák és Kleinheisler se játszik októberben

Rossi keretet hirdetett, Dzsudzsák és Kleinheisler se játszik októberben