szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Kúria január elején kimondta, hogy jogellenes, ha a munkáltató a munkavállaló hozzájárulása nélkül gyűjt helymeghatározó adatokat annak telefonja segítségével.

A bíróság úgy határozott, hogy hiába kap a munkavállaló munkáltatójától ingyenesen telefont a munkához, az nem lehet személyhez fűződő jog megsértésére alkalmas. Márpedig a telefonra a munkavállaló beleegyezése nélkül telepített helymeghatározó alkalmazás, amellyel bármely időpontban – így a munkaidőn kívül is – nyomon követhetők a munkavállaló helyadatai, megsértik a személyhez fűződő jogokat – írja az Átlátszó.

A hivatali telefont ráadásul nemcsak munkaidőben lehet használni. A munkáltató és a munkavállaló kötelesek együttműködni, és ennek a kötelezettségnek nemcsak munkaidőben, hanem azon kívül is érvényesülnie kell.

A konkrét esetben ez a munkáltató számára azt jelenti – mondta ki a bíróság –, hogy jogellenes a munkaidőn kívüli adatgyűjtés a munkavállalóról annak hozzájárulása nélkül. A bíróság emellett azt is rögzítette, hogy munkaidőben is csak a munkavállaló hozzájárulása mellett képzelhető el jogszerűen az adatgyűjtés.

A munkavállaló ebben az esetben egyébként egy munkatársától értesült arról, hogy a telefonjára helymeghatározó szoftvert telepített a munkáltató. Ezután hasztalan próbált a munkáltatótól információkat szerezni erről, így végül a rendkívüli felmondást választotta. A bíróságnak abban is határoznia kellett, hogy mindez elegendő alap volt-e a rendkívüli felmondáshoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A rendőrség megtalálta az autóst, aki a járdán száguldozott Budapesten

A rendőrség megtalálta az autóst, aki a járdán száguldozott Budapesten

Akár 15 centis hóra is ébredhetünk

Akár 15 centis hóra is ébredhetünk

Gulácsi nyáron csapatot válthat

Gulácsi nyáron csapatot válthat