szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Kalkaliszt című izraeli gazdasági honlap szerint gázai palesztin hekkerek súlyos kibertámadást hajtottak végre az izraeli védelmi minisztérium és más állami szervek számítógépei ellen.

A hekkerek egy hamis, látszólag a Sin Bét belbiztonsági szervtől származó levél segítségével úgynevezett trójai vírust plántáltak a megtámadott számítógépekbe, majd átvették az ellenőrzést azok fölött.  A ciszjordániai civil közigazgatást irányító hatóság gépeit is megfertőzték, ahol palesztinok izraeli munkavállalási engedélyekeit intézik.

A kibertámadást január 15-én vették észre, de annak tényét a Seculert nevű izraeli információs biztonsági cég csak hétfőn hozta nyilvánosságra. A támadást a portál szerint az Xtreme Rat néven ismert vírussal hajtották végre. Segítségével képesek voltak adathalászatra és a megfertőzött komputerek kívülről való irányítására.

Eddig tizenöt gépben fedezték fel a behatolás nyomait. A Seculert értesítette az érintetteket arról, hogy több héten át kívülről is hozzáfértek számítógépeikhez. 

A biztonságvédelmi cég szerint gázai palesztinokról van szó, ugyanarról a csoportról, amely 2012 októberében az izraeli rendőrség számítógépei ellen intézett támadást ugyanezzel a trójai vírussal. Akkor akciójuk nyomán a rendőrség kénytelen volt leválasztani számítógépeit az internetről. 

A vírus most a dolgozókhoz intézett e-mailben érkezett, amely személyes adataik átadására vagy egy fájl letöltésére szólította fel a címzetteket. A feladó a [email protected] címről küldte a levelet, a Shabak a Sin Bét belbiztonsági szervezet héber nevének rövidítése.

Az Xtreme Rat a mellékletként elküldött, pdf formátumú fájl megnyitásakor lépett működésbe. A Seculert szerint a megfertőzött gépeket ezután egy amerikai szerver segítségével irányították. Az izraeli hadsereg válasza szerint "az ügyet kivizsgálják".

Izrael nagy hangsúly fektet a kibervédelemre, Benjámin Netanjahu miniszterelnök hétfőn nyitja meg Tel-Avivban a CyberTech 2014 nevű nagyszabású internetes biztonságtechnikai kiállítást, amelyen a szakterület négyszázötven legfontosabb vállalkozása képviselteti magát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
50 új településen kapcsolták fel a negyedik mobilszolgáltató adótornyait

50 új településen kapcsolták fel a negyedik mobilszolgáltató adótornyait

Varga Mihály azt állítja egy levélben, hogy a kormánynak sem eszköze, sem szándéka nincs beavatkozni a médiaviszonyokba

Varga Mihály azt állítja egy levélben, hogy a kormánynak sem eszköze, sem szándéka nincs beavatkozni a médiaviszonyokba

A járvány a metróközlekedést is veszélyezteti

A járvány a metróközlekedést is veszélyezteti