szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Könnyű ráakaszkodni valaki más wifijére, különösen, ha azt nem is védik. Ne hagyjuk ezt, illetve tudjuk meg, lopja-e valaki a mi vezeték nélküli netünket.

A „wifi-lopás” felderítésében egy – alapváltozatában – ingyenes program, a Who's On My Wifi” segít, amelyet innen tölthetünk le, és az exe fájlra kattintva telepíthetünk.

Az első oldal-megjelenés után Scan Page, majd a Scan Now gombra kell kattintanunk, azonban ez után egy kis türelemre lesz szükség. A program ugyanis felméri a hálózatunkhoz kapcsolódó eszközöket, és ez egy kis ideig eltarthat.

Ezután egy részletes listát kapunk az említett berendezésekről, ezek jelenleg még ismeretlenek a program számára, ezért az Unknown (ismeretlen) jelölést kapják. Ha bővebb információt szeretnénk megtudni róluk, akkor kattintsunk bal oldalon a nevük melletti pluszjelre.

Azokat az eszközöket, amelyeket ismerünk, átállíthatjuk ismertre (Unknown melletti lefelé mutató nyíl, majd a Known beállítása), illetve az ismeretleneket eltávolíthatjuk a listából (Remove). Mindeközben időnként jelzést kapunk a program – akkor még – kék színű ikonjától, hogy ismeretlen eszközök csatlakoznak a hálózatunkra.

Azt, hogy elvégeztük az összes beállítást, a Save Changes lehetőségre kattintva tudathatjuk a programmal. Ha újra leszkenneltetjük a rendszert, a program ikonja, lévén csak ismert eszközökkel találkozik, zöldre vált.

A továbbiakban már semmi dolgunk sincsen, a program ugyanis alapbeállításban öt percenként átnézi a hálózatot, és jelzi, ha behatolót észlelt. Ezt az 5 perces intervallumot a fogaskerék ikonra kattintva megváltoztathatjuk, tetszésünk szerint növelhetjük vagy csökkenthetjük.

Ennyit tud az ingyenes változat – aminek iOS-es és androidos változata is megjelent már –, azonban ha havi 8 dollárért upgrade-elünk, akkor már komplett jelentést is kapunk, e-mailben is értesít a program a behatolókról, akiket el is távolít, sőt technikai támogatást is kérhetünk.

Ha ez érdekes volt, hasonlókért lájkolja a hvg.hu Tech rovatának facebookos oldalát.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!