szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Érdekes vállalkozás: ábrázolni az ábrázolhatatlant. Mert hogy az internet is ilyen, mégis itt egy döbbenetes vizualizálása.

Az első pillanatban egyfajta antik térképre emlékeztet, pedig a tartalma nagyon is mai: ez az internet térképe, legalábbis Jay Jason Simon szemszögéből. A művész – ahogy állítja – az internetnek csupán egy kis szeletét vizualizálta, egyébként olvashatatlan és áttekinthetetlen lett volna.

Még ha így is van, és tényleg csak egy kis szeletet örökít meg a térkép, akkor is egy fantasztikus művel van dolgunk. A nagy térképen az internet történetének meghatározó cégei, szolgáltatásai, technológiái, programjai alkotják az országokat és a tengereket, míg körülötte négy kisebb atlasz (az NSA ellenőrzése alá tartozó területek, a leggyakrabban használt böngészők, a legnépszerűbb közösségi hálózatok, az internetpenetráció) kapott helyet

Láthatjuk és tanulmányozhatjuk az 500 leglátogatottabb weboldal listáját (az Alexa.com alapján), a weboldalak nyelvek szerinti besorolását, az internet történetének, valamint a weboldalak megjelenésének idővonalát, az IT-cégek rangsorolását bevételük szerint.

Tényleg fantasztikus atlaszról van szó, amelyet érdemes közelebbről is megnézni. Ezt úgy tehetjük meg, ha a DeviantArt weboldalán kétszer a nagyító ikonra kattintunk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!