szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Valószínűleg egyre több Windows XP-felhasználó szembesült már a rossz hírrel, hogy április 8-a után a Microsoft megszünteti rendszere támogatását. De mi legyen ezután, ha valaki nem akar vagy nem tud a redmondi cég által javasolt megoldással élni?

Az óra ketyeg, egyre közelebb április 8-a, amikor hivatalosan is megszünteti a Microsoft egyik legnépszerűbb operációs rendszerének, a Windows XP-nek a támogatását. Minthogy ezután már nem lesznek biztonsági frissítések, remek terep nyílik majd a hackereknek a garázdákodáshoz.

A Microsoft persze megoldást is kínál, és arra buzdítja a felhasználókat, hogy váltsanak a Windows 8.1-re. Csakhogy ez az operációs rendszer meglehetősen erős hardvert igényel, és a régebbi gépek általában nem felelnek meg az elvárásainak. Nem baj, kézenfekvő a megoldás: új gépet kell venni.

De mit tegyen az, akinek erre nincsen pénze, de nem szeretné, hogy a gépe, a Windows XP megszűnő támogatásával, sebezhető legyen? Nos, a betanews oldal egy remek megoldást kínál számukra: térjenek át a kevésbé sebezhető Linuxra, amelyik remekül fut a régebbi gépeken is. Ráadásul nemcsak ezek az előnyei, hanem az is, hogy egyszerű telepíteni, ingyenes, és ha gond van, óriási linuxos közösség siet a segítségünkre.

Jó, jó, de melyik Linux-disztribuciót válasszuk, hiszen abból is annyi van, mint égen a csillag. A betanews a Linux Mintet javasolja (letöltés innen) utalva arra, hogy ennek a kinézete áll a legközelebb a Windowséhoz.

Mielőtt persze az új rendszer telepítése mellett döntenénk, valamennyi fontos fájlunkról, mappánkról készítsünk másolatot, számtalan felhőszolgáltató kínál már ingyen tárhelyet, úgyhogy van hova elmenteni ezeket. (Később persze visszatölthetjük őket a gépünkre.)

Persze attól, hogy egy „csupasz” operációs rendszer ül a gépünkön, még nem tudunk dolgozni, ilyenkor kezdjük el hiányolni például az Office-t vagy az Internet Explorert. Semmi gond, vannak helyettesítő programok, Webböngészőnek ott a Chrome vagy a Firefox, irodai csomagnak a LibreOffice (amelyik most esett át egy nagyobb generálozáson), médialejátszóként érdemes kipróbálni a VLC-t, illetbe a Picasa helyett a Shotwellt javasolja a betanews.

Mint említettük, a vírusok – eddig – megkímélték a Linuxot, ráadásul bármit is telepítenénk rá, jelszó megadására lesz szükség, úgyhogy csakis rajtunk múlik, mit engedünk a gépre.

Végeredményben tehát immár 2017-ig van egy jól felszerelt, biztonságban lévő gépünk – és mindez egyetlen fillérünkbe sem került.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!