szerző:
hvg.hu

Valószínűleg egyre több Windows XP-felhasználó szembesült már a rossz hírrel, hogy április 8-a után a Microsoft megszünteti rendszere támogatását. De mi legyen ezután, ha valaki nem akar vagy nem tud a redmondi cég által javasolt megoldással élni?

Az óra ketyeg, egyre közelebb április 8-a, amikor hivatalosan is megszünteti a Microsoft egyik legnépszerűbb operációs rendszerének, a Windows XP-nek a támogatását. Minthogy ezután már nem lesznek biztonsági frissítések, remek terep nyílik majd a hackereknek a garázdákodáshoz.

A Microsoft persze megoldást is kínál, és arra buzdítja a felhasználókat, hogy váltsanak a Windows 8.1-re. Csakhogy ez az operációs rendszer meglehetősen erős hardvert igényel, és a régebbi gépek általában nem felelnek meg az elvárásainak. Nem baj, kézenfekvő a megoldás: új gépet kell venni.

De mit tegyen az, akinek erre nincsen pénze, de nem szeretné, hogy a gépe, a Windows XP megszűnő támogatásával, sebezhető legyen? Nos, a betanews oldal egy remek megoldást kínál számukra: térjenek át a kevésbé sebezhető Linuxra, amelyik remekül fut a régebbi gépeken is. Ráadásul nemcsak ezek az előnyei, hanem az is, hogy egyszerű telepíteni, ingyenes, és ha gond van, óriási linuxos közösség siet a segítségünkre.

Jó, jó, de melyik Linux-disztribuciót válasszuk, hiszen abból is annyi van, mint égen a csillag. A betanews a Linux Mintet javasolja (letöltés innen) utalva arra, hogy ennek a kinézete áll a legközelebb a Windowséhoz.

Mielőtt persze az új rendszer telepítése mellett döntenénk, valamennyi fontos fájlunkról, mappánkról készítsünk másolatot, számtalan felhőszolgáltató kínál már ingyen tárhelyet, úgyhogy van hova elmenteni ezeket. (Később persze visszatölthetjük őket a gépünkre.)

Persze attól, hogy egy „csupasz” operációs rendszer ül a gépünkön, még nem tudunk dolgozni, ilyenkor kezdjük el hiányolni például az Office-t vagy az Internet Explorert. Semmi gond, vannak helyettesítő programok, Webböngészőnek ott a Chrome vagy a Firefox, irodai csomagnak a LibreOffice (amelyik most esett át egy nagyobb generálozáson), médialejátszóként érdemes kipróbálni a VLC-t, illetbe a Picasa helyett a Shotwellt javasolja a betanews.

Mint említettük, a vírusok – eddig – megkímélték a Linuxot, ráadásul bármit is telepítenénk rá, jelszó megadására lesz szükség, úgyhogy csakis rajtunk múlik, mit engedünk a gépre.

Végeredményben tehát immár 2017-ig van egy jól felszerelt, biztonságban lévő gépünk – és mindez egyetlen fillérünkbe sem került.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!