szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Azt már tudjuk, hogy ha jól megválasztott keresőszavakat, kifejezéseket, szókapcsolatokat használunk a Google-ban (és egyéb keresőkben), relevánsabb eredményekhez juthatunk. Hasonlóan megy ez a YouTube-nál is.

Percenként több ezer videó kerül fel a YouTube-ra, és köztük pár perces filmecskék, teljes zenei albumok, sőt egész estés mozifilmek is találhatók. Nem véletlen, hogy ha csak egy nevet vagy egy szót ütünk be a YouTube keresőjébe, akkor bizony nem könnyen igazodunk ki a találatok között. Ha viszont ügyesen választjuk meg a keresőszavakat, akár rejtett „kincsekhez” is juthatunk.

Természetesen magyar és angol kifejezéseket egyaránt használhatunk, vannak esetek, amikor a magyarok is jól jönnek, néha azonban érdemes az angol szavakkal, sőt olykor csak ezekkel próbálkozni.

Ha egy együttes albumaira vagyunk kíváncsiak, akkor a neve után tegyünk egy vesszőt, majd írjuk azt: full albums, esetleg long, de megtehetjük ugyanezt az együttes/előadó neve után írt teljes album kifejezéssel. Lejátszólistákra is kereshetünk, ilyenkor a playlist  vagy lejátszólista szót használjuk.

Ha egész estés mozifilmeket szeretnénk nézni, akkor a választott művész neve után írjuk be a full movies kifejezést, például Bruce Lee, full movies vagy movies full length, és magyarul is bőven vannak lehetőségeink: teljes film, filmek, filmek magyarul stb.

A YouTube-ra való felkerülésük ideje alapján is válogathatunk a videók közül, itt van igazán jelentősége a vesszőnek és az angol szavaknak. Ha az Apple-ről szóló egészen friss videók érdekelnek, akkor a keresőkifejezés Apple, today lesz – az Apple today egészen más eredményhez vezet. Hasonlóan játszhatunk az hour (óra), week (hét), month (hónap), year (év) szavakkal, de ezúttal csak az angol nyelvűekkel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ködös, borús, csapadékos lesz a csütörtök

Ködös, borús, csapadékos lesz a csütörtök

Meztelenre vetkőztették 10 járat női utasát, hogy megnézzék, szültek-e

Meztelenre vetkőztették 10 járat női utasát, hogy megnézzék, szültek-e

Szlávik János: A fertőzöttek jelentős része nem kerülte el a nagy rendezvényeket

Szlávik János: A fertőzöttek jelentős része nem kerülte el a nagy rendezvényeket