szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyar szakember sikeréről számolt be a New Scientist. Fejes József programja olyan képeket készít, amelyeken minden pixel más színű. Szépek.

A StackExchange egyszerű programokat várt februári versenyére, melyek képesek olyan képek létrehozására, amiken minden egyes képpont más-más színű. A feltételek közt volt, hogy a szoftver csak algoritmusok alapján rajzolhatja meg a képet, nem átalakításról, saját számítógépes műalkotást kell tehát készítenie.

©

A versenyt Fejes József nyerte, aki a New Scientist által is idézett saját bevallása szerint először csak egy érdekes programozói kihívásként tekintett a feladatra, és fogalma nem volt, hogy az eredmények szépek lesznek. Azok lettek. Az RGB színtér mind a 16 77 216 színét kirajzoló, 4096x4096 pixeles képet ide kattintva töltheti le (46 MB-os!). Az alábbi videóban pedig működés közben is láthatja a programot, ami a videó első fél perce után több látványos képet is kirajzol.

Ha ez érdekes volt, hasonlókért lájkolja a hvg.hu Tech rovatának facebookos oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!