szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A jelenlegi gesztusfelismerőknek nem elhanyagolható energiára és számítási teljesítményre van szükségük, így nem véletlen, hogy nem kerülhetnek bele az olcsó eszközökbe. Egy új fejlesztés viszont megváltoztathatja ezt.

Valósággal behálóznak bennünket a láthatatlan vezeték nélküli jelek, és éppen erre a tényre építve fejlesztettek ki a Washingtoni Egyetemen egy valóban ötletes eszközt, amely igazi forradalmat hozhat a gesztusérzékelésben.

A kis eszköz nem egészen 1 dollárba, azaz körülbelül 200 forintba kerül, és mégis képes arra, hogy kézmozdulatokat azonosítson. Mindössze 10 mikrowattnyi energiával is beéri, s mindez alkalmassá teszi arra, hogy az olcsó eszközök, a nem feltétlenül csúcskategóriás okostelefonok gesztusérzékelője lehessen.

Az AllSee nevű eszköz azon az elven alapszik, hogy amikor valamilyen kézmozdulatot teszünk, akkor „megzavarjuk” a levegőben terjedő láthatatlan televíziós jeleket, azok amplitúdója megváltozik. Ezt érzékelve, az AllSee felismeri a speciális kézmozdulatokat, és továbbítja a „parancsot” gazdaeszközének, például a zsebben lévő okostelefonnak. Nem is kell tehát kivenni a zsebünkből a telefonunkat, ha mondjuk halkítanánk vagy hangosítanánk a zenét, vagy akár leállítanánk.

Az AllSee prototípusa nyolc különböző kézmozdulatot ismert fel több mint 90 százalékos pontossággal, akár 60 centis távolságból. A kutatók arra is figyeltek, hogy a gesztusok megkülönböztethetők legyenek a véletlenül tett mozdulatoktól.

Korábban már voltak olyan gesztusfelismerő rendszerek az otthoni elektronikában, amelyek hasonló elven, wifi-jelekre alapoztak, azonban jóval több energiát fogyasztottak, és nem voltak alkalmasak arra, hogy okostelefonokba kerülhessenek. Az AllSee viszont maximálisan sokoldalú, nemcsak telefonokba, táblagépekbe kerülhet be, hanem számos, erre alkalmas háztartási eszköz vezérlése is megoldható vele.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!