szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Természetesnek vesszük, hogy számítógépünkön, mobileszközeinken mindenféle adatot és információt elérünk az internet jóvoltából. Ehhez azonban elképesztő hardverháttérre van szükség, és ezen belül nem csak szerverekre.

Elképesztő méretű az óceánok alatt futó kábeldzsungel, amely nélkülözhetetlen az internet működése szempontjából (bármilyen meglepő is, a műholdak alig vesznek részt az internetes adatforgalom lebonyolításában).

A vizek alatti kábelek behálózzák az egész világot, és hogy komplexitásukról némi fogalmunk legyen, érdemes megnézni a TeleGeography interaktív térképét, amely az óceánok alatt futó óriásvezetékeket mutatja, és minthogy az oldalt folyamatosan frissítik, mindig a legaktuálisabb helyzetet láthatjuk.

A térképet a szokásos módon (pluszjelre, mínuszjelre kattintva, illetve az egérgörgővel) nagyíthatjuk vagy kicsinyíthetjük, és az egér mozgatásával tudunk mi is haladni rajta. A kábelekre kattintva megtudhatjuk, mikor fektették le, milyen hosszúságúak és kik a tulajdonosok – ezeket az adatokat jobb oldalon láthatjuk.

Ha további adatok is érdekelik a kábelekről, a kapcsolódó weboldalakon tájékozódhat (ezekhez linkek vannak megadva).

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Temetés? Hamvasztás? A komposztálás a zöld megoldás

Temetés? Hamvasztás? A komposztálás a zöld megoldás

Most a fiatalabbakra veszélyesebb a járvány

Most a fiatalabbakra veszélyesebb a járvány

Milliárdok úsztak el az elakadt vagy rosszul megtervezett geotermikus projektek miatt

Milliárdok úsztak el az elakadt vagy rosszul megtervezett geotermikus projektek miatt