szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A bostoni Spritz szoftvercég által fejlesztett alkalmazásával könnyen elsajátítható az a technika, ami valódi gyorsolvasást tesz lehetővé. Ha egy kicsit tud angolul, rögtön ki is próbálhatja.

A Harry Potter és bölcsek köve című könyv (angol kiadásban) 309 oldalas, míg a belőle készült film 152 perces. Kicsit furcsán hangzik, de úgy tűnik: hamarosan 77 perc alatt olvashatjuk el a könyvet, tehát mint amennyi ideig tart megnézni a filmet.

A Huffington Post beszámolója szerint a bostoni Spritz technikája igazán gyors, percenként akár 1000 szavas olvasást tanít a felhasználóknak az elsőként az áprilisban megjelenő Samsung Galaxy S5-höz kiadott alkalmazásában. Egy átlag olvasó 220 szót olvas el percenként, így aki például "csak" 800 szavas percenkénti sebességet sajátít majd el a szoftverrel, az is sokkal gyorsabban olvas majd, mint eddig.

A technikán három éve viszonylagos csendben dolgozik a vállalat. Minden szónak létezik ugyanis egy "optimális felismerési pontja" (Optimal Recognition Point, ORP), erre a pontra nézve tudja felfogni agyunk a teljes szót. A Spritz módszerének lényege, hogy a képernyőn minden szó ORP-je ugyanarra a pontra kerül, így csak ezt a fixációs pontot kell nézzük – ellentétben a hagyományos olvasással, ahol a szemünk mozogva követi a szöveget –, amíg a szavak felvillannak. Az ORP-t jelentő karaktert ráadásul piros színnel jelölik, ezzel segítve a fókuszt.

©

Mutatunk gyakorlati példákat, ha tud angolul, olvassa el először az alábbi szöveget, 250 szó/perces sebességgel.

És most jöjjön a 350 szó/perces sebesség.

Most pedig a percenkénti 500 szavas.

A Spritz alkalmazása egészen 1000 szó/percig megy majd, tehát ennél is gyorsabb lesz. Ha végigpróbálta a szövegeket, akkor biztosan rájött, hogy a módszert azért gyakorolni kell majd ahhoz, hogy használható legyen. De jó hír, hogy kisebb képernyőkön állítólag még jobban működik a dolog.

Ha ez érdekes volt, hasonlókért lájkolja a hvg.hu Tech rovatának facebookos oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!