szerző:
MTI/Népszava
Tetszett a cikk?

A mobiltechnológia sokban segítheti a mentőkutyás szervezetek munkáját. Ezt bizonyítja az a nyomkövető rendszer is, amelynek alapja az, hogy a mentőkutyákat GPS helymeghatározó vevővel látják el – írja a hétfői Népszava.

A rendszert a Cserhát Mentőkutyás Egyesület, a Vodafone Magyarország Alapítvány és az Inepex Kft. összefogásával fejlesztették ki.

A mobiltechnológiával felszerelt nyomkövető rendszernek köszönhetően a kutatást a kutyák pihentetése vagy váltása közben is folytatni tudják – mondta Juhász Zoltán, a Cserhát Mentőkutyás Egyesület elnöke. 

A mobiltechnológia nem csak a ma már természetes telefonálásra és internetezésre használható, hanem számos más területen is kiaknázható. A gép-gép közötti (M2M) kommunikáció akár az életmentést is szolgálhatja – magyarázzák a cikkben.

A GPS-vevővel ellátott nyomkövető egységet a kutyák hámjára erősítik. Az eszközzel a lakott területektől távol, nehéz terepviszonyok között is meg lehet szervezni a mentést.

A hatékony irányítást az internetalapú böngésző segítségével bárhonnan elérhető nyomkövető rendszer teszi lehetővé. A mentés irányítója mobilnet kapcsolaton keresztül, számítógépével a központi komputerhez kapcsolódva bárhonnan képes folyamatosan követni a mentőcsapatok útját. Így láthatja a már átfésült területet, és felmérheti, hogy merre érdemes folytatni a kutatást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kutatások eredménye: 4-5 hónap után már érződik az e-biciklizés hatása

Kutatások eredménye: 4-5 hónap után már érződik az e-biciklizés hatása

A "lecsatlakozás joga" megvédené a home office-ban dolgozókat

A "lecsatlakozás joga" megvédené a home office-ban dolgozókat

Csak semmi pánikgomb: okos megoldás az idősek rémálmára

Csak semmi pánikgomb: okos megoldás az idősek rémálmára