szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megkerülhetetlenné tette a titkosított https-kapcsolat használatát levelezőszolgáltatásában a Google. És ami legalább ilyen fontos: az amerikai titkosszolgálat nemzetközi lehallgatási ügyére reagálva a vállalat ezután saját adatközpontjaiban is minden egyes korábbi, tárolt e-mailt titkosít.

A Gmailben 2010-ben vált alapértelmezetté a biztonságos kapcsolat használata, de a Google mostantól megkerülhetetlenné tette a https protokollt. A cég közlése szerint a gyakorlatban ez annyit jelent, hogy senki nem olvashat bele az üzenetekbe, miközben azok oda-vssza mozognak a Gmail-szerverek között. Nem számít, hogy saját otthoni hálózatunkon a számítógéppel használjuk-e a szolgáltatást vagy éppen egy publikus wifin gmailezünk mobilunkon.

A Google nem csak a kapcsolat közbeni elfogásra figyel, a cég mostantól minden egyes e-mailt titkosítva tárol. Ez azt jelenti, hogy nem csak mozgás közben lesznek nagyobb biztonságban a levelek, hanem akkor is, amikor már régen megérkeztek, és az adatközpontban tárolják őket. A Google közleménye úgy fogalmaz: ennek bevezetését a tavaly nyári események (azaz a Snowden-ügy) óta a legfontosabb prioritásként kezelték.

A cég azt is megjegyzi: az időnkénti leállásokkal együtt a Gmail tavaly az év 99,978 százalékában elérhető volt. Ha a Google teljesítménye mellett saját Gmail-használati szokásairól is szívesen látna statisztikát, itt megtalálja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Három év börtönt kapott a nigériai fiatalokat üveggel dobáló férfi

Három év börtönt kapott a nigériai fiatalokat üveggel dobáló férfi

Letesztelték koronavírusra a teljes mezőhegyesi ménesbirtokot

Letesztelték koronavírusra a teljes mezőhegyesi ménesbirtokot

Felmászott egy ember a Szabadság hídra

Felmászott egy ember a Szabadság hídra