szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jóváhagyta egy űrhajó építését a 2016-ban induló, aszteroidát feltérképező Osiris Rex misszióhoz a NASA.

A hivatal és külső szervezetek szakértői többnapos tanácskozáson döntöttek az űrhajó dizájnjáról, a tudományos felszereltségéről és a starthelyről. Építése hamarosan megkezdődik - közölte csütörtökön a NASA.

Ez az utolsó szükséges lépés ahhoz, hogy a misszió valósággá váljon - mondta Gordon Johnston, a NASA menedzsere. Az űrhajót a Lockheed Martin amerikai hadiipari és technológiai konszern tervezte és építi is meg.

Az Osiris Rex nevű, egymilliárd dollárba kerülő misszió a tervek szerint 2016 őszén indul és 2018-ban éri el a Bennu becenevű, 1999 RQ36 katalógusjelű aszteroidát, amely 500 méter átmérőjű. Ezt követően öt tudományos műszer segítéségével feltérképezi az aszteroida felszínét. Az űrhajó 2023-ban tér vissza a Földre, fedélzetén legalább 60 grammnyi mintával.

A Bennu felderítésétől a NASA azt várja, hogy új információkat szereznek a Naprendszer és az élet keletkezéséről. A kisbolygó 2182-ben komoly veszélyt jelenthet a Föld számára, még ha az összeütközés esélye csak 1:1800-hoz is. A NASA szerint a Bennu az emberiség számára az eddigi legveszélyesebb ismert aszteroida.

Az űrhivatal úgy tervezi, hogy a küldetés után befognak egy aszteroidát és a Hold pályájára állítják. Akkor asztronauták is landolhatnának rajta, legkorábban 2025-ben.

Amennyiben sikerül az Osiris Rex misszió, ez lesz a második eset a világon, hogy aszteroidán landol űrhajó. 2005-ben a japán Hajabusza űrszonda landolt ilyen égitesten, 2010-ben pedig elsőként hozott a Földre talajmintákat aszteroidáról. Az Európai Űrügynökség (ESA) novemberre a világ első, üstökösön történő landolását tervezi: a Rosetta űrszonda minilabort visz a Csurjumov-Geraszimenko üstökös felszínére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szén-monoxid-mérgezés miatt hat embert kórházba vittek egy budapesti társasházból

Szén-monoxid-mérgezés miatt hat embert kórházba vittek egy budapesti társasházból

Bezár a Beat On The Brat, a bulinegyed kultikus helye

Bezár a Beat On The Brat, a bulinegyed kultikus helye

2021-től új idők a számlázásban: mutatjuk az 5 legfontosabb változást

2021-től új idők a számlázásban: mutatjuk az 5 legfontosabb változást