szerző:
hvg.hu

Az Európai Unió Bíróságának új határozata komoly alapot is adhat a torrentezés viszonylag liberális szabályozásának jóval szigorúbbra cserélésére, több EU-s tagországban, köztük Magyarországon is.

“Nem fogadható el az olyan nemzeti szabályozás, amely nem tesz semmilyen különbséget a jogszerű forrásból készített magáncélú másolatok és a hamis, illetve hamisított forrásból készítettek között” – ezt mondja ez Európai Unió Bíróságának határozata, melyről az IT café számolt be.

Az informatika szakoldal szerint a holland ügy kapcsán hozott határoznak komoly következményei lehetnek EU-szerte azokban az országokban, ahol viszonylag liberálisan kezelik a kérdést, így például Magyarországon is. A döntés értelmében ugyanis azt jelenti, hogy csakis egy jogszerűen megszerzett tartalmat többszörözhetünk: mondjuk vettünk egy DVD-t, akkor azt; letöltöttünk egy online boltból egy zenét, akkor azt stb. Minden más esetben jogszerűtlen, így büntetendő a másolás (letöltés).

Az IT café által megkérdezett Artisjus szakértője, Tóth Péter Benjamin szerint bár egy fontos döntésről van szó, mivel az unióban jelenleg is kidolgozás alatt áll a szerzői jog reformja, egyáltalán nem lejátszott meccsről van még szó.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!