szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Előfordult már önnel, hogy iskolai évfolyamtársai közül egy adott időszakban nagyon sok hölgy lett terhes, amit a közösségi oldalakon sem titkoltak. Egy friss kutatás szerint ez nem véletlen egybeesés.

Az American Sociological Review szaklapban egy furcsa, de logikus szociológiai felismerésről cikkeznek a terhesség kapcsán, amely mint kiderült, ragályos is lehet. Ennél érdekesebb már csak az, hogy erről a közösségi oldalak tehetnek, főként a fotók terjedéséről legnagyobb mértékben gondoskodó Facebook és Instagram. Nicola Barban, a gröningeni egyetem szociológusa 1700 amerikai hölgyet vizsgált, a kutatás pedig a 15 és 30 év közötti alanyok gimnáziumi barátaira koncentrált, ezen belül is az első, tervezett terhességre.

A visszajelzések szerint a huszonévesek stresszként élik meg a dilemmát, hogy mikor lenne érdemes először teherbe esniük, a döntést pedig leginkább az könnyíti meg, ha azt látják a közösségi oldalakon, hogy több volt osztály- vagy évfolyamtársuk is teherbe esett. A kutatás arra is fényt derített, hogy ez a hatás a diplomaszerzés utáni időszakban igazán erős, így ha ilyenkor valaki stabil párkapcsolatban van, nagy eséllyel esik teherbe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Putyin is gratulált Lukasenkának a győzelemhez

Putyin is gratulált Lukasenkának a győzelemhez

Kilátó épül a Naplás-tónál

Kilátó épül a Naplás-tónál

Másfél évszázada írják, milyen meleg van – az elmúlt öt évben volt a három legforróbb július

Másfél évszázada írják, milyen meleg van – az elmúlt öt évben volt a három legforróbb július