szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az utolsó szál elszívása után 12 órával már vannak pozitív fejlemények, 1 év után még komolyabb előnyök jelentkeznek, 15 év után pedig majdnem olyan, mintha mi sem történt volna.

A Healthline több kutatáson alapuló összesítése szerint az utolsó szál cigi elszívása után 20 perccel már jelentkeznek a leszokás előnyei: a szívritmus és a vérnyomás elkezd csökkenni. Ennyi idő persze sokaknál eltelik két cigi között, így menjünk is tovább: az utolsó szívás után két órával a két egészségügyi érték már közelít a normálishoz. De két óra szükséges ahhoz is, hogy a nikontinhiány első tünetei jelentkezzenek.

12 órával a leszokás után a vérben lévő szén-monoxid már nagyjából visszaáll a normál szintre, ahogy a véroxigénszint is.

48 óra elteltével az érzékszervi idegvégződések elkezdenek újranőni, a szaglás és az ízlelés érezhetően javul.

72 óra kell ahhoz, hogy a nikotin teljesen kiürüljön a szervezetből. Ez a hiánya által okozott tünetek, például a fejfájás erősödésével is jár.

©

2-3 héttel az utolsó szál cigi után viszont a leszokás után jelentkező tünetek többsége eltűnik. A tüdőfunkciók jelentősen javulnak, könnyebb lesz a légzés.

1-9 hónap alatt a tüdő kezdi teljesen összeszedni magát. A köhögés és az időnkénti légszomj előfordulása drámaian visszaesik.

1 évvel a leszokás után a szívelégtelenség kockázata feleakkora, mint a dohányzós időszak alatt volt.

5 évvel az utolsó szál elszívása után a dohányzáshoz kötött daganatos megbetegedések és érrendszeri problémák esélye is jelentősen csökken.

10 évvel a leszokás után a tüdőrák kialakulásának esélye feleakkora lesz, mint a dohányosoknál. A száj- és torokrák esélye is csökken.

15 évvel a dohányzás után a szív- és érrendszeri betegségek előfordulásának esélye pont akkora, mint a sosem dohányzó embereknél.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világító hűtőrácsot kapott a 3-as BMW

Világító hűtőrácsot kapott a 3-as BMW

A salgótarjáni után az egri focicsapat is Mészáros Lőrinc közelébe került

A salgótarjáni után az egri focicsapat is Mészáros Lőrinc közelébe került

Müller Cecília: Nagyon fontos, hogy oltást kapjanak a kormánytagok és az operatív törzs

Müller Cecília: Nagyon fontos, hogy oltást kapjanak a kormánytagok és az operatív törzs