Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

Hogyan alakult volna a világ, ha a nácik nyerik a második világháborút? Ebbe gondoltak bele a legújabb Wolfenstein-játék fejlesztői. Az alternatív történelmet bemutató játékban feltűnik a náci csúcstechnológia, megnézhető a náciasított London, és persze ott vagyunk mi, akiknek ez nem tetszik, így 1960-ban nekimegyünk a horogkeresztes világuralolmnak. Hogy ebből mi lesz? Az utóbbi idők legjobb háborús játéka.

Az első Wolfenstein játék 1981-ben jelent meg, de legtöbben alighanem az 1992-es Wolfenstein 3D-re emlékeznek. Az id Software játéka hatalmas sikert aratott, a széria jövője mellett a belső nézetű lövöldözős játékok (FPS-ek) műfaját is népszerűsítve.

Hangulatkeltés 1992-ből

Ilyenből persze rengeteg készült azóta is, de aki második világháborús nácikaszabolásra vágyik, annak most is érdemes a Wolfenstein háza táján keresgélnie – főleg most, hogy megjelent az új, The New Order című rész. A játék pc-re, PlayStation 4-re, Xbox One-ra, PlayStation 3-ra és Xbox 360-ra elérhető, mi a PS4-es verzió alapján írtuk a kritikát.

Sztori

A Wolfenstein főhőse természetesen ezúttal is az 1992-es kiadásból ismerhető William Blazkowicz. Az viszont eltérés a játék korábbi verziójához képest, hogy ezúttal nem megnyerni kell a háborút, hanem elveszteni – illetve fogalmazzunk talán úgy, hogy akárhogy is teljesítünk az egyébként maratoni első fejezetben, a szövetségesek mindenképpen elvesztik a II. világháborút.

A nácik már javában uralják a világot, amikor főhősünkkel felébredünk egy hosszú kómából. A hír hallatán Blazkowicz kapitány nem nagyon esik kétségbe, inkább nekimegy a náciknak. Ezután nincs más dolgunk, mint kiszabadítani a bebörtönzött és az internált ellenállókat. Ez pikk-pakk megvan, vagy legalábbis 15 óra alatt.

©

A Wolfenstein-széria ismerőinek nem lesz meglepő, hogy a küzdelem során nem csak hagyományos náci katonák, hanem kiborgok, illetve a robotkutyától a lépegetőig felsorakozó technológiai teremtmények is feltűnnek az ellenoldalon.

A technológia mellett más is ismerős lehet a korábbi epizódokból: a hitleri jellemet mengelei érdeklődéssel keverő Obergruppenführer, Wilhelm Strasse tábornok a történet szerint ezúttal már századik életévéhez közelít, de még mindig elég kegyetlen ahhoz, hogy a The New Order főellensége legyen.

Balra Wilhelm (Deathshead) Strasse
©

Játékmenet

A műfajból adódóan a játékmenetet a szinte folyamatos mozgás, előrehaladás határozza meg. Ez főleg a sokkal megfontoltabb haladást igénylő Watch_Dogs után éreztette hatását: amikor szemből 3-4 német katona jelent meg, akkor igyekeztünk valami mögé visszahúzódni, és fejben taktikai mikrotervet készíteni a levadászásukra. Nos, ennek tulajdonképpen semmi értelme. Nem kell a lövéstől megijedni, ez háborús környezetben mondhatni természetes.

Belső nézetű, lövöldözős játék lévén ennél sokkal többet nehéz elmondani a feladatról: járkálni kell, mászkálni és kegyetlen erőbedobással lőni a nácikat. Ha már erő, akkor azt fontos fejben tartani, hogy bár életerőnk a minket ért sebesülések után gyorsan visszatöltődik, de csak szakaszosan: ha 80 alá csúszik a mérce, akkor csak 80-ra kúszik vissza, ha 60 alá, akkor csak 60-ra stb. Evéssel és gyógyszerekkel persze teljesen regenerálódhatunk.

©

A játékmenet egyik újdonsága a perk-rendszer. Ez tulajdonképpen a következetes játékstílust honorálja, egyébként teljesen logikus módon a játékba építve azt, hogy ha például mindig az ellenfeleket erőből szétlőve haladunk előre, akkor a fegyverkezelési képességeink javulnak. Az előbbi mondatból talán kitalálható, hogy lehet óvatosabban is haladni, de ahogy már említettük, nekünk inkább a majdnem agy nélküli lövöldözés hozott eredményt.

Hangulat

Mindez a lehető legautentikusabb környezetben történik. A katonák német beszéde talán alapnak könyvelhető el, viszont a falakon található plakátok hangulata egy olyan plusz, ami miatt mi időnként meg is álltunk a játékban, szétnézni egy-egy üres szobában.

Hasonlóan jót tesz a realitásnak az, hogy a katonák is esznek időnként, így aztán étkezőasztalokat is találunk a játékban. A katonákat lelőve pedig marad az asztal, és persze a kenyér, amiből a játékban meg is ehetünk.

©

Az agy nélküli lövöldözés jelleg ellenére a pályák változatosak, ez pedig tovább erősíti az ember valóságérzetét – ahogy a játék nem eszeveszetten jó, de legalábbis megfelelő, jól kidolgozott grafikája is.

Verdikt

A Wolfenstein: The New Order nem csak a széria eddigi legjobb darabja, hanem egy remek háborús játék. 9 pontot adunk a 10-ből – a műfaj rajongóinak kötelező, a többieknek pedig ajánlott.

A többi játéktesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja és figyelje a hvg.hu Tech rovatának facebookos oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jön a felmelegedés, jövő héten akár 10 fok is lehet

Jön a felmelegedés, jövő héten akár 10 fok is lehet

Még tovább csökkentek az albérletárak

Még tovább csökkentek az albérletárak

Bagatell ügynek állította be Navalnijét a Kreml-szóvivő, de kilóg a lóláb

Bagatell ügynek állította be Navalnijét a Kreml-szóvivő, de kilóg a lóláb