Balogh Csaba
Balogh Csaba

Hogyan alakult volna a világ, ha a nácik nyerik a második világháborút? Ebbe gondoltak bele a legújabb Wolfenstein-játék fejlesztői. Az alternatív történelmet bemutató játékban feltűnik a náci csúcstechnológia, megnézhető a náciasított London, és persze ott vagyunk mi, akiknek ez nem tetszik, így 1960-ban nekimegyünk a horogkeresztes világuralolmnak. Hogy ebből mi lesz? Az utóbbi idők legjobb háborús játéka.

Az első Wolfenstein játék 1981-ben jelent meg, de legtöbben alighanem az 1992-es Wolfenstein 3D-re emlékeznek. Az id Software játéka hatalmas sikert aratott, a széria jövője mellett a belső nézetű lövöldözős játékok (FPS-ek) műfaját is népszerűsítve.

Hangulatkeltés 1992-ből

Ilyenből persze rengeteg készült azóta is, de aki második világháborús nácikaszabolásra vágyik, annak most is érdemes a Wolfenstein háza táján keresgélnie – főleg most, hogy megjelent az új, The New Order című rész. A játék pc-re, PlayStation 4-re, Xbox One-ra, PlayStation 3-ra és Xbox 360-ra elérhető, mi a PS4-es verzió alapján írtuk a kritikát.

Sztori

A Wolfenstein főhőse természetesen ezúttal is az 1992-es kiadásból ismerhető William Blazkowicz. Az viszont eltérés a játék korábbi verziójához képest, hogy ezúttal nem megnyerni kell a háborút, hanem elveszteni – illetve fogalmazzunk talán úgy, hogy akárhogy is teljesítünk az egyébként maratoni első fejezetben, a szövetségesek mindenképpen elvesztik a II. világháborút.

A nácik már javában uralják a világot, amikor főhősünkkel felébredünk egy hosszú kómából. A hír hallatán Blazkowicz kapitány nem nagyon esik kétségbe, inkább nekimegy a náciknak. Ezután nincs más dolgunk, mint kiszabadítani a bebörtönzött és az internált ellenállókat. Ez pikk-pakk megvan, vagy legalábbis 15 óra alatt.

©

A Wolfenstein-széria ismerőinek nem lesz meglepő, hogy a küzdelem során nem csak hagyományos náci katonák, hanem kiborgok, illetve a robotkutyától a lépegetőig felsorakozó technológiai teremtmények is feltűnnek az ellenoldalon.

A technológia mellett más is ismerős lehet a korábbi epizódokból: a hitleri jellemet mengelei érdeklődéssel keverő Obergruppenführer, Wilhelm Strasse tábornok a történet szerint ezúttal már századik életévéhez közelít, de még mindig elég kegyetlen ahhoz, hogy a The New Order főellensége legyen.

Balra Wilhelm (Deathshead) Strasse
©

Játékmenet

A műfajból adódóan a játékmenetet a szinte folyamatos mozgás, előrehaladás határozza meg. Ez főleg a sokkal megfontoltabb haladást igénylő Watch_Dogs után éreztette hatását: amikor szemből 3-4 német katona jelent meg, akkor igyekeztünk valami mögé visszahúzódni, és fejben taktikai mikrotervet készíteni a levadászásukra. Nos, ennek tulajdonképpen semmi értelme. Nem kell a lövéstől megijedni, ez háborús környezetben mondhatni természetes.

Belső nézetű, lövöldözős játék lévén ennél sokkal többet nehéz elmondani a feladatról: járkálni kell, mászkálni és kegyetlen erőbedobással lőni a nácikat. Ha már erő, akkor azt fontos fejben tartani, hogy bár életerőnk a minket ért sebesülések után gyorsan visszatöltődik, de csak szakaszosan: ha 80 alá csúszik a mérce, akkor csak 80-ra kúszik vissza, ha 60 alá, akkor csak 60-ra stb. Evéssel és gyógyszerekkel persze teljesen regenerálódhatunk.

©

A játékmenet egyik újdonsága a perk-rendszer. Ez tulajdonképpen a következetes játékstílust honorálja, egyébként teljesen logikus módon a játékba építve azt, hogy ha például mindig az ellenfeleket erőből szétlőve haladunk előre, akkor a fegyverkezelési képességeink javulnak. Az előbbi mondatból talán kitalálható, hogy lehet óvatosabban is haladni, de ahogy már említettük, nekünk inkább a majdnem agy nélküli lövöldözés hozott eredményt.

Hangulat

Mindez a lehető legautentikusabb környezetben történik. A katonák német beszéde talán alapnak könyvelhető el, viszont a falakon található plakátok hangulata egy olyan plusz, ami miatt mi időnként meg is álltunk a játékban, szétnézni egy-egy üres szobában.

Hasonlóan jót tesz a realitásnak az, hogy a katonák is esznek időnként, így aztán étkezőasztalokat is találunk a játékban. A katonákat lelőve pedig marad az asztal, és persze a kenyér, amiből a játékban meg is ehetünk.

©

Az agy nélküli lövöldözés jelleg ellenére a pályák változatosak, ez pedig tovább erősíti az ember valóságérzetét – ahogy a játék nem eszeveszetten jó, de legalábbis megfelelő, jól kidolgozott grafikája is.

Verdikt

A Wolfenstein: The New Order nem csak a széria eddigi legjobb darabja, hanem egy remek háborús játék. 9 pontot adunk a 10-ből – a műfaj rajongóinak kötelező, a többieknek pedig ajánlott.

A többi játéktesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja és figyelje a hvg.hu Tech rovatának facebookos oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Csináltak egy "temetőt", amitől a Google lehet a legszomorúbb

Csináltak egy "temetőt", amitől a Google lehet a legszomorúbb

Európai kölcsönből bővülhet tovább a ferihegyi repülőtér

Európai kölcsönből bővülhet tovább a ferihegyi repülőtér

Jön az újabb tüntetés, megvan a felszólalók listája

Jön az újabb tüntetés, megvan a felszólalók listája

Kivezették és leteperték a saját koncertjéről az énekest (videó)

Kivezették és leteperték a saját koncertjéről az énekest (videó)

Újabb milliárdok ömlenek a felcsúti fociba tao-támogatás címén

Újabb milliárdok ömlenek a felcsúti fociba tao-támogatás címén

Semmit nem ért a botrány, nem fizetik ki a rendőrök túlóráit

Semmit nem ért a botrány, nem fizetik ki a rendőrök túlóráit